01 de juliol, 2007

El biòleg Edward O. Wilson, fundador de la sociobiologia, és guardonat amb el Premi Internacional Catalunya

El biòleg nord-americà Edward O. Wilson, pare de la sociobiologia i introductor del concepte biodiversitat, ha estat proclamat guanyador de la dinovena edició del Premi Internacional Catalunya, que concedeix anualment la Generalitat amb l'objectiu de reconèixer persones que contribueixen a desenvolupar valors culturals, científics o humans arreu del món.

Edward O. Wilson (Birmingham, Alabama, 1929) va estudiar biologia a la Universitat d'Alabama i es va doctorar a la de Harvard. Eminent entomòleg, especialitzat en l'estudi de les formigues, Wilson va publicar el 1975 l'obra Sociobiology: The New Synthesis, en què, amb el nom de sociobiologia, proposà una nova disciplina consistent en l'estudi sistemàtic de les bases biològiques de tota conducta social.


Actualment, Wilson és professor honorari i conservador del departament d'Entomologia del Museu de Zoologia de la Universitat de Harvard.

Wilson va ser el primer formulador de conceptes com ara biodiversitat, conducta social, èxit reproductiu i parentiu genètic. També és conegut per haver estat el primer biòleg evolucionista que va postular la teoria del gen egoista, segons la qual la clau de l'evolució és la preservació del gen abans que la de l'individu.
El president delegat del Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós, ha destacat que Wilson ha estat guardonat "pel conjunt de la seva activitat com a naturalista, entomòleg, biòleg social, teòric, escriptor divulgador i activista del medi ambient". El jurat també ha valorat el coratge i la honestedat del científic a l'hora de defensar les seves teories "quan era políticament correcte i quan no ho era".

El Premi Catalunya, dotat amb 80.000 euros i l'escultura La clau i la lletra d'Antoni Tàpies, se suma a les nombroses distincions que ha rebut Wilson, entre elles la Medalla Nacional de Ciència dels Estats Units, el premi Crafoord (l'equivalent a un Nobel de biologia) i dos Pulitzer. Wilson rebrà el guardó de mans del president de la Generalitat, José Montilla, en una cerimònia que tindrà lloc el novembre vinent a Barcelona.

Enllaços:
Dossier de la proclamació

Font Recercat
-------------------------
La feina ben feta no te fronteres
Publica un comentari a l'entrada