24 de març, 2007

Benasquès


El benasquès (o patuès, com l'anomenen els seus parlants) és una llengua de transició entre l'aragonès, el català de la Ribagorça i el gascó.

Es parla a l'entorn de la vall de Benasc (al sud-oest de la Vall d'Aran) i és una llengua en ràpida recessió.

Com a varietat de transició ha patit fortes discussions sobre la seva inclusió en l'aragonès o el català. Per les seves peculiaritats i diferències amb ambdues llengües el benasquès ha estat considerat particularment. Alguns filòlegs s'han decantat per catalogar-lo com a microllengua (sobretot pel seu número de parlants).


  • Babia, Antoni (1997). La Franja de la Franja : la parla de la Vall de Benasc, on el català és patuès. Barcelona: Empúries (387 p.) [ISBN 84-7596-551-2]
  • Ballarín Cornel, Ángel (1978). Diccionario del benasqués. Saragossa: Talleres gráficas La Editorial. (523 p.) [ISBN 84-85-077-08-3]
  • Ballarín Cornel, Ángel (1976). Elementos de gramática benasquesa. Saragossa: Talleres Gráficos La Editorial. (88 p.) [ISBN 84-8507711-3]24 Martii dies 83ª anni est (84ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 282 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem nonum Kalendas Aprilis, quod a.d. IX Kal. Apr. abbreviatur.24 de març.

Sant Agapit (+341), bisbe de Ravenna; sant Simó, nen mr.; santa Caterina de Suècia, vg., filla de santa Brígida.

23 de març, 2007

Les meves companyes de feina ...

RESPONSABILITAT SOCIAL


Aquest dijous encara estic a Madrid. Hem tingut el Ministre d'Exteriors a la Comissió de Cooperació. Fa una estona que hem acabat. Avui, però, m'hagués agradat estar a Catalunya. Segurament no hi podria ser, i és que els que fem de polítics sembla que no convenia que hi fóssim, però volia sentir i palpar la mobilització del sectors socials del país que s'han trobat aquesta tarda a l'IESE.

El país es mou. I es mou en la bona direcció. En Montilla i el seu govern volien una legislatura apàtica, però la realitat sempre té més força que qualsevol govern. I la realitat és que o el país s'espabila o les oportunitats que la globalització obre per a les nacions petites se'ns escaparan entre els dits.

m'agradaria que la societat que avui s'ha trobat per exigir un aeroport com el que ens cal tingui la responsabilitat i el valor d'arribar fins el final.

Font el blog de'n Carles Campuzano

Defugint tòpics,.

Andorra aporta 6.000 euros per pal·liar els efectes de diversos desastres naturals a Madagascar

El govern andorrà ha aprovat aportar 6.000 euros al Consell Nacional de Socords de Madagascar per fer front a diversos desastres naturals que han afectat aquesta illa africana durant els darrers mesos.

La contribució econòmica del departament de Cooperació al Desenvolupament servirà per pal·liar els efectes de diversos
ciclons i inundacions a la zona nord del país, i de la sequera a la zona meridional.

Les tempestes han negat hectàrees de collita d’arròs i han inundat diverses carreteres.


Font
móndivers
Crisisenergetica.org

Ahir 19 de març, la producció d‘energia eòlica va arribar a un nou rècord, multiplicant per 2 la nuclear.

El punt culminant va ser a les 17.40 hores, quan l‘energia eòlica va produir 8.375 megavats, el 27% de la demanda en aquell moment. Durant tot el dia d‘ahir, els parcs eòlics de l‘Estat van generar 244.378 megavats, mentres que les centrals nuclears van produir 172.638 megavats, segons dades de Red Eléctrica de España


Font climateprediction22 Martii dies 81ª anni est (82ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 284 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem undecimum Kalendas Aprilis, quod a.d. XI Kal. Apr. abbreviatur.


23 de març.

Sant Josep Oriol (1650-1702), prev. de Barcelona, beneficiat del Pi. Sant Toribi de Mogrojevo (+1606), bisbe de Lima.

22 de març, 2007

Málaga será la primera ciudad Wi-Fi del mundo


La empresa Fon repartirá 2.000 routers para cubrir el 80 por ciento de la urbe andaluza y así poder acceder directamente a Internet.

Málaga se convertirá en los próximos meses en la primera ciudad Wi-Fi del mundo, lo que significa que los ciudadanos y turistas se podrán conectar directamente a Internet desde prácticamente todos los rincones de la ciudad.

Así lo han anunciado el alcalde de Málaga, Francisco de la Torre, y el presidente de Fon España, Martín Varsavsky, quien ha explicado que su compañía va a regalar un total de 2.000 routers que permitirán desarrollar esta tecnología por toda la ciudad.


Durante su intervención en el II Encuentro del Club Málaga Valley E-27, el presidente de Fon España ha precisado que el objetivo es que "en los próximos seis meses el 80 por ciento de la capital" tenga red Wi-Fi, para lo ya han empezado a dar los primeros pasos, dotando de equipos relacionados a los edificios públicos del municipio.


Además de los routers, que serán repartidos estratégicamente entre los ciudadanos para extender la red lo máximo posible, se establecerán unas antenas especiales con el fin de mejorar la accesibilidad, la seguridad y la rapidez a la hora de navegar. La inversión prevista no supera los 200.000 euros y, según Varsavsky, ya se han salvado los posibles escollos con la Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones (CMT).

Varsavsky también ha explicado que la ciudad andaluza se ha adelantado, de esta forma, a las negociaciones que su compañía mantiene con grandes capitales europeas, como Londres o París, en aras de convertirse en ciudades Wi-Fi a través de la tecnología Fon. Sólo un pequeño pueblo francés, Blanquefort, de 15.000 habitantes, ha desarrollado hasta ahora un proyecto similar.

"Esto es distinto, se trata de una ciudad de más de medio millón de habitantes que queremos convertir en modelo mundial de ciudad Wi-Fi", ha subrayado al respecto Varsavsky.


Además, el empresario argentino asentado en España se ha mostrado seguro de que este proyecto será un foco de atracción de inversiones de las grandes multinacionales de las telecomunicaciones, como Google o Skype.

El fuur d'alguns consultors d'empresa...

From Màlaga with love. Enjoy

22 de març.

Sant Zacaries, papa (grec, 741-752); sant Octavià, mr. d'origen africà; sant Deogràcies (s. V), bisbe de Cartago; sant Benvingut (Bienvenido, +1282), bisbe; santa Lea (+384), rel. viuda romana.

20 de març, 2007

Anar al sud per parlar amb el nord

Avui a Màlaga per parlar am Varsòvia.... la lògica de la consultoria d'empresa.Capt. Renault: What in heaven's name brought you to Casablanca?
Rick: My health. I came to Casablanca for the waters.
Capt. Renault: The waters? What
waters? We're in the desert.
Rick: I was misinformed.Confiem que demà el titula no sia


Capt. Renault: Major Strasser has been shot. Round up the usual suspects.

Dimecres ...arrels a la terra

A voltes no cal oblidar ......

A voltes cal recordar ....----------------------------------------
En George W. Bush i , ... el trio de les Açores són passerells, mesurats amb els nostres avantpassats. En castellà ranci en diuen "advenedizos melifluos" .

Nota al peu

Avui hem enterrar en Rafa ... R. M. M. , 54 anys i un esdevenir ple de propostes, escapçat de sobte.

En el passiu dos petites imperfeccions "de fàbrica": era comunista i era perico.

En el actiu per damunt de tot, una gran persona i millor amic i company. Tretze anys de serietat, professionalitat i sentit del deure vàrem compartir sense desmai.

LLástima que Dèu s'emporti els senyors i ens deixi els porcs. Potser com Nostre Senyor és tan vell, té vista cansada i només ens queda Sant Martí.

---------------------------------------------------------------------

21 Martii dies 80ª anni est (81ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 285 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem duodecimum Kalendas Aprilis, quod a.d. XII Kal. Apr. abbreviatur.


21 de març.

Sant Filèmon o Filemó, mr. (287) a Egipte; santa Fabiola (+399), matrona romana.

Els dimarts sensibilitat ...

Una visió comercial (gentilesa d' I.P.), darrera versiói del mateix autoe, de la mateixa obra , Natalie Dessay "Air des clochettes", el xixiueig de les camapanetes.

Per badar i gaudir-neCom sempre , LLuís , un honor
Air des Clochettes

LAKMÉ

Où va la jeune hindoue,
fille des parias,
quand la lune se joue
dans les grands mimosas?
quand la lune se joue, etc.
Elle court sur la mousse
et ne se souvient pas
que partout on repousse
l'enfant des parias.
Elle court sur la mousse,
l'enfant des parias;
le long des lauriers roses,
rêvant de douces choses,
ah! elle passe sans bruit
et riant à la nuit! Ah!
Là-bas dans
la forêt plus sombre
quel est ce voyageur perdu?
Autour de lui,
des yeux brillent dans l'ombre.
Il marche encore,
au hasard, éperdu!
Les fauves rugissent de joie,
ils vont se jeter sur leur proie.
La jeune fille accourt
et brave leurs fureurs;
elle a dans sa main la baguette
où tinte la clochette
des charmeurs.
Ah! ah! ah! ah! ah! ah!
L'étranger la regarde,
elle reste éblouie.
Il est plus beau que les rajahs!
Il rougira,
s'il sait qu'il doit la vie
à la fille des parias!
Mais lui,
l'endormant dans un rêve,
jusque dans le ciel il l'enlève,
en lui disant: ta place est là!
C'était Vichnou, fils de Brahma!
Depuis ce jour, au fond des bois,
le voyageur entend parfois
le bruit léger de la baguette
où tinte la clochette
des charmeurs.
Ah! ah! ah! ah! ah! ah!

-----------------------------------------
La propera setmana d'altres sennsibilitats

Bunkeritzant Catalunya (I)


Recentment s’ha autoritzat l’Ajuntament de Sitges a instal·lar càmeres de vigilància i restriccions de transit en algunes urbanitzacions del municipi per garantir-ne la seguretat. No cal pensar-hi massa per adonar-se que la mesura s’aixeca sobre l’alarma social causada pels robatoris a domicili dels últims anys. El que hauria de provocar autèntica alarma és que aquest pot ser el tret de sortida d’una progressiva bunkerització del país amb conseqüències nefastes.

Protegint el perímetre d’algunes zones residencials creuem la línia que ens separava de Johanesburg, Sao Paulo o Mèxic D.F., ciutats on la minoria blanca i rica s’atrinxera als propis barris mentre ignora la misèria que s’estén a la resta del país. Fent-ho, trenquem amb el model europeu de seguretat, basat en la cohesió social i les solucions a l’arrel de la delinqüència. Pot semblar una exageració assenyalar una simple mesura en un espai concret com a culpable de podrir el nostre sistema de seguretat i justícia, però no es pot negar que trenca la coherència del conjunt, amb el risc de provocar una perillosa reacció en cadena. La protecció d’alguns barris no frena els delictes, es limita a reconduir-los cap a urbanitzacions no protegides. En conseqüència, incentiva noves barreres i sistemes de vigilància allà on no n’hi havia fins que totes les urbanitzacions del país siguin un clon del Fort Apatxe. Desprès començarà la carrera per a fer-les més altes.

La bunkerització no es limita a trinxar l’espai públic amb barreres i llimar la intimitat dels ciutadans amb càmeres i dispositius diversos. Les conseqüències menys evidents de viure en el Fort Apatxe ataquen el model europeu de seguretat i justícia de forma encara més perversa. Tancats rere la falsa seguretat que donen una reixa de filferro i un “segurata” mal pagat, s’està menys inclinat a contribuir a les polítiques socials que han fet d’Europa una societat segura. Un canvi de mentalitat que pot anar laminant les actituds d’una part important de la societat que avui entén que la seguretat no és tan sols protecció sinó també desincentivar la delinqüència. Una nova perspectiva que anuncia una deriva perillosa.

És evident que hi ha hagut un augment de robatoris, alguns d’ells molt intrusius i violents, però també ho és que l’alarma social supera de llarg la inseguretat i que aquesta és sempre una mala recepta. Es troba a faltar una reflexió sobre les bases d’aquests delictes i l’alarma que provoquen. Des del model europeu hi ha una resposta millor a la que ofereixen els exemples galdosos de països del tercer món i algunes ciutats nord-americanes que de vegades s’hi assemblen massa.

Font Catalunya FastForward

Perspectives

La curva estadounidense se inclinó en torno a 5 pb al actuar el tramo corto como activo refugio ante la caída de las bolsas y los temores concernientes al mercado hipotecario.

En este contexto, prácticamente se descuentan dos bajadas de tipos por parte de la Fed antes de que finalice el año.


Asimismo, la renta fija se vio apoyada en la favorable acogida que recibió la subasta a 10 años y en la elevada participación que los inversore
s oficiales siguen mostrando.

Pese a esto, seguimos barajando un escenario central de tipos algo más elevados aunque el sesgo es claramente a la baja.Nuestro escenario se sustenta básicamente en que no esperamos movimientos de política monetaria, por lo que si el mercado se aproximara a nuestra previsión, debería favorecer tipos más altos.

Si bien, es cierto que el balance de flujos se está inclinando hacia el lado comprador (con los inversores oficiales y los exportadores de petróleo comprando mientras que tan solo los inversores privados japoneses se decantan por las ventas), por lo que seguirán representando un claro freno a las alzas de rentabilidades.


Por otra parte, el efecto del cambio en la gestión de reservas de China apenas debería tener un impacto significativo sobre las rentabilidades de la deuda americana, principalmente porque, según han anunciado, no se van a desprender de su cartera de treasuries.


Además, parece que la nueva agencia seguirá el modelo de Temasek en Singapur y dispondrá inicialmente de al menos 200 mM $.


Otro aspecto a tener en cuenta es que del total de reservas que China atesora (1,066 mM $), una tercera parte (350 mM $) están invertidos en bonos del Tesoro estadounidense. Esta proporción es bastante más reducida que la de Japón.


A partir de aquí, se pueden realizar diferentes supuestos en relación a las cantidades que China dejará de comprar anualmente de treasuries y en cuanto al modelo para cuantificar el efecto.

Respecto a las cantidades, hemos supuesto desde una reducción en la compra del 30% anual hasta una reducción total, asumiendo que se mantiene el ritmo de acumulación registrado durante 2006 que a raíz de los últimos datos de superávit comercial parece que podría ser mayor.

Si nos decantamos por el modelo que también pondera variables como la política monetaria, la inflación y el crecimiento vemos que el efecto, salvo por el impacto en expectativas y sentimiento del mercado, es prácticamente nimio.


Esto será así siempre que la reasignación de reservas por parte de China sea gradual, que es lo más previsible por:
  • i) la precaución para no desestabilizar los mercados globales;
  • ii) las limitaciones de recursos humanos por falta de gestores capacitados y con experiencia y
  • iii) las consideraciones políticas, tales como la relación bilateral con EEUU.
Por otra parte, las rentabilidades europeas también descendieron, más por efecto arrastre que por los datos conocidos.

Además, sorprende que con una subida de tipos oficiales hasta el 4% totalmente descontada, el bono a 10 años europeo no consiga rebasar el 4%.

De todas formas, las subastas sí que evidencian que en estos niveles, existe escaso apetito comprador.


La subasta a bonos a 2 años en Alemania se resolvió con una ratio de cobertura muy baja (1.4 vs 2 anterior). Igualmente bajas fueron las registradas en Italia a 5 y 15 años.


Font Servei d'estudis del BBVA


Xile....

Lo que dijo el BCCh

• De acuerdo a nuestra expectativa, el BCCh decidió dejar la
TPM en 5%.
• Se hace referencia a una moderación en el crecimiento del índice IPCX1, pero también se afirma que “Medidas alternativas de la tendencia inflacionaria han tenido evoluciones mixtas”.
• Se afirma que aunque los costos laborales están contenidos algunos indicadores salariales observan un aumento.
• El sesgo se mantuvo a la baja: “de consolidarse el escenario central del último IPoM, en los meses siguientes podría requerirse un impulso monetario algo mayor”.

Valoración

• Hacia la siguiente reunión dos factores serán importantes:
  • i) el desempeño de la inflación medida por el indicador IPCX1 y
  • ii) la trayectoria del precio del barril de petróleo.
• De validarse nuestro escenario de inflación para marzo (0,6 para el IPC y 0,4% para el IPCX), el BCCh podría postergar nuevamente una baja en en la TPM.
• Mantenemos que en las actuales circunstancias la TPM permanecería constante durante todo el año.

Font Servei d'estudis del BBVA

20 Martii dies 79ª anni est (80ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 286 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem tredecimum Kalendas Aprilis, quod a.d. XIII Kal. Apr. abbreviatur.


20 de març.

Sant Ambròs de Siena, rel. dominicà; sant Martí de Dumio, bisbe; santa Fotina, mr. samaritana; santes Eufèmia i Alexandra, mrs.

19 de març, 2007

Els dilluns són pels ulls de'n Carles...

A Ca la Susi es refan del cap de setmana ......però sempre estan preparades
Salut

El Regne Unit es marca objectius concrets per reduir les emissions

El Regne Unit s‘ha convertit en el primer estat a proposar una llei que posa límits clars a les seves emissions de gasos d‘efecte hivernacle.
L‘esborrany donat a conèixer marca reduccions del 26 al 32% per al 2020 i del 60% per al 2050, sempre en referència a les emissions del 1990.

El govern també crearà un comitè independent que elaborarà un "pressupost de carboni", per controlar els progressos realitzats en la reducció de les emissions de gasos.

Al mateix temps, el govern haurà d‘informar almenys cada cinc anys de l‘impacte del canvi climàtic, de les previsions sobre la incidència futura i dels seus plans per adaptar-s‘hi.


La mesura ha estat ben rebuda per grups ecologistes, però alguns fins i tot creuen que la reducció del 60% per al 2050 no és suficient i que s‘hauria d‘arribar al 75%.

Font canviclimatic.net

Rigor i pragmatisme.... les comparacions amb el "talante" ibèric resulten esperpèntiques.

PER SANT JOSEP, CREMAFelicitats Pare !

El dia de Sant Josep, es el dia del pare. Una celebració entranyable i familiar, dedicada a honorar la figura del nostre progenitor. De caire cristià, però amb un toc, del savoir-affer del Corte Inglès. Efectivament el consumisme també ha embrutat la diada, i l'ha convertit en un dia propici per a comprar sense control.

Antigament es feia la Crema de Sant Josep, i encara es fa. En aquesta època de l'any les gallines estan al màxim de la seva producció i calia aprofitar aquell be de Déu. En aquest període del calendari els ous estan sempre damunt la taula. Ous de Pasqua, les mones tradicionals, coques d'ou, botifarres, etc... Una illa de bondat en mig de la maleïda Quaresma,

En aquesta alçada de l'any, tot l'aviram està esvalotat. Les gallines no paren de pondre, i els seus companys, carden més que el gall de la passió.

Si cliqueu aquí podreu veure els Galls de Pota Negra de Cal Sendra, pasturant al seu mas del Baix Camp, en mig d'olivers i avellaners. Passejant entre els brots d'alfals que es menja la nostra valenta Lleona, la mula que ens porta als Tres Tombs cada any.


L'origen d'aquesta celebració de Sant Josep es però, d'arrel precristià. En concret era la celebració de benvinguda de la Primavera, l'esclat de joia del camp i la natura. Posteriorment romanitzada i efectivament cristianitzada es dedica al patriarca de l'església, el bonàs del pobre fuster, Sant Josep.

La festa del solstici d'estiu antiga, de la fecunditat de la terra, es re-converteix en la diada del precursor baptista, el Sant Joan de fogueres i festa nocturna. L'arribada de la tardor i de la verema, es ara la diada dedicada als quatre arcàngels venjadors: Sant Miquel, Sant Rafael, Sant Gabriel i Sant Uriel. Finalment el Nadal cristià, es concreta en el període del calendari, que obre el nostre hivern i el dia comença a créixer i reviure lentament.

Bona diada als Josep, Pep, Pepitus, Pepes, Josepes, Pepites... I sobre tot als pares de tot Catalunya.

Font consuetudinarium

LA RECEPTA DE LA CREMA
(Ll. i m.: Jaume Arnella)

De la cuina catalana,
de casa o de restaurant,
és evident que la crema
ocupa un lloc important.

És cèlebre i coneguda
fins i tot a l’estranger
on la crema catalana
sempre ha fet un bon paper.

I tothom sap i proclama,
fins internautes amb web,
que no hi ha res com provar-la
el dia de Sant Josep.

Com que Sant Josep s’acosta
i ja el tenim al damunt,
us n’explico la recepta,
poc a poc i punt per punt.

De llet n’hi poses un litre,
que menys és fer-se l’estret,
un tros de pell de llimona
i de canyella un tronquet.

Tot això ho poses al foc
fins que comenci a bullir;
si no et vessa, no et preocupis,
que tampoc no ve d’aquí.

Ho treus del foc, ep! no et cremis!
que reposi uns breus moments,
i mentre estant tu prepares
tots els altres ingredients.

Vuit rovells d’ou és la mida,
que és la millor proporció,
posa dos-cents grams de sucre,
i cinquanta grams de midó.

Barreja els rovells i el sucre
i ho deixates, ben desfet;
i el midó podràs desfer-lo
amb una mica de llet.

En aquest mateix pot que uses,
poc a poc hi vas tirant
la llet que tens escalfada;
mentre ho fas ves remenant.

Després això cal colar-ho,
que per ‘xò hi ha el colador;
es posa al foc i es remena
sempre pel mateix cantó.

Quan veus que es vol espessir,
llavors abaixes el foc
i deixes que continuï
una mica més, però poc.

I ja tens la crema feta,
ja la pots abocar al plat,
ho pots fer amb el plat que vulguis,
però millor si és ovalat.

I si t’agrada cremada,
l’has de deixar refredar;
escampes sucre i el cremes
amb el ferro de cremar.

Te la pots menjar ben sola,
però encara és més excel·lent
amb coca o lioneses,
teules o bunyols de vent.

Ha estat la Maria Rosa
qui la recepta m’ha dat;
jo només hi he posat solfa,
i adéu siau, que s’ha acabat.
19 Martii dies 78ª anni est (79ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 287 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem decimum quartum Kalendas Aprilis, quod a.d. XIV Kal. Apr. abbreviatur.


19 de març.

Solemnitat de sant Josep, espòs de la Verge Maria, natzarè, patró de l'Església universal i dels agonitzants, i també dels fusters. Sant Amanç o Amanci (s. VII), diaca romà i mr. a Flandes.

18 de març, 2007

Ruta turística entorn del modernisme a la Garriga


Es difondrà l'obra de l'arquitecte Manuel Raspall i Mayol

El primer dissabte de cada mes, des de les deu del matí i fins a la una del migdia, a la Garriga es podrà fer un itinerari guiat entorn del termalisme i les cases d'estiueig, amb una especial atenció a la influència del modernisme i l'obra de Manuel Raspall i Mayol, en concret. Aquesta ruta que ofereix l'ajuntament de la vila vallesana s'emmarca en un conveni de col·laboració que té com a objectiu d'engegar noves accions de difusió de rutes modernistes.

Aquest conveni, signat aquesta setmana al Figaró i que pretén difondre l'obra de Raspall, hi participen els ajuntaments de la Garriga, l'Ametlla del Vallès, Cardedeu, Granollers i Figaró-Montmay, el Consorci de Turisme del Vallès Oriental i el Patronat Municipal-Museu Arxiu Tomàs Balvey. Així, a partir d'ara, hi haurà tres rutes disponibles, que s'hauran de concertar, i adreçades a grups i escoles.
.
Font Vilaweb

18 Martii dies 77ª anni est (78ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 288 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem decimum quintum Kalendas Aprilis, quod a.d. XV Kal. Apr. abbreviatur.


18 de març.

Sant Ciril de Jerusalem (315-386), bisbe i doctor de l'Església. Sant Salvador d'Horta, rel. franciscà, de Santa Coloma de Farners (la Selva), morí a Càller (Sardenya, 1567).