14 d’abril, 2007

L'acceleració liberal.../...
El camí passa, doncs, per aixecar de nou un teixit social dens i actiu en tots els àmbits. Una societat civil compromesa amb el progrés del país i independent de les institucions també pel que fa al seu finançament.
.../...


Font Catalunya Fast Forward

----------------------------------------------------------------------------
Una bona diagnosi i una bona terapèutica: subscrib fil per randa el fil argumental.

Andrew Brandou: Jonestown paintings

Andrew Brandou has a new show of paintings opening tomorrow night at the Corey Helford gallery in Culver City, CA.


The exhibition, titled "As A Man Thinketh, So He Is," is based on the history of Jonestown, the commune in Guyana where more than 900 members of the People's Temple, under the guidance of cult leader Jim Jones, killed themselves or were murdered in 1978.

I find Brandou's juxtaposition of extreme cuteness and dark imagery to be deeply moving.

Seen here, "Medication," a depiction of People's Temple members lining up for a cup of cyanide-laced Flavor Aid.Font Boing Boing
MÓN

14 Aprilis dies 104ª anni est (105ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 261 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem decimum octavum Kalendas Maias, quod a.d. XVIII Kal. Mai. abbreviatur.


14 d'abril.

Sant Tiburci, mr.; sant Lambert, bisbe; santa Domnina, vg. i mr.

13 d’abril, 2007

Original ..... i dues còpies.-------------------------------------------------------------------
Es clar perquè Mozart és extraordinari i Salieri un bon compositor ?


13 Aprilis dies 103ª anni est (104ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 262 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est Idus Aprilibus, Id. Apr. abbreviatur.


13 d'abril.

Sant Hermenegild, príncep hispànic, mr. (586). Sant Martí I, papa (649-656) i mr. Santa Agatònica, mr.

12 d’abril, 2007

Dijous ... tech

Meteorit

Panesar strikes again, Bangladesh 113-8


BRIDGETOWN, Barbados (Reuters) - Bangladesh crumble to 113-8 from 30.4 overs in their World Cup Super Eights match with England on Wednesday.

*Monty Panesar tempts Mohammad Rafique (0) to slog but it is an easy catch for Andrew Strauss. Saqibul Hasan is still there on 46 not out.

*Left-arm spinner Panesar bowls Mashrafe Mortaza (13) to end a 47-run partnership with Saqibul.


Font Reuters Africa---------------------------------------------------------------


-----------------------------------------------------------------Font Servei d'estudis del BBVA

Quan el mal be d'Almansa

Campanya per penjar l'estelada el proper 25 d'abril pels 300 anys de la desfeta d'AlmansaAnna Peña, portaveu de les JERPV, anima a tots els valencians a penjar l'estelada el proper 25 d'abril de 2007, data que commemora els 300 anys de la desfeta d'Almansa que va suposar la pèrdua de l'autogovern dels valencians i l'inici d'una ocupació espanyola que encara dura. "Per recordar aquella data, i per recordar que malgrat tot, 300 anys després, els valencians continuem lluitant pels nostre drets i llibertats nacionals, les JERPV encoratgem als valencians i les valencianes i a la resta de ciutadans dels Països Catalans, a penjar aquell dia, senyeres o estelades al balcó, com a símbol de resistència d'un poble que continua en marxa."

Font L'espurna del sud

---------------------------------
El subjecte de la imatge : Felip V de la casa dels "Bourbon" (pels castellans Borbón) un simpàtic avanpassat del actual "Bourbon" afincat a La Zarzuela.


12 Aprilis dies 102ª anni est (103ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 263 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est pridie Idus Apriles, p. Id. Apr. abbreviatur.


12 d'abril.

Sant Juli I, papa (romà, 337-352); sant Damià, bisbe; santa Vísia, vg. i mr.

11 d’abril, 2007

Dimecres ..fidelitat a la terra

Andalucia - Medina AzaharaCamino de Ronda


España es una unidad de destino en lo universal y la madre patria de todos los españoles.
------------------------------------
Objectivament ... soc orfe de mare.

De consultor a gerent de projecte ...el cami recte

Goatse ad tells you to get a job without colon-climbing


A German job-hunting site put this ad up in Hamburg, turning a commuter tunnel into a giant, executive colon and advising you that there's a better way to get a job than crawling up your boss's ass.
Link (Thanks, James!)

Font Boing Boing

Globalització, economia i desenvolupament


Font Catalunya Fast Forward.

Un bon artícle per llepar-se els bigotis, de solvència contrastada.

10 d’abril, 2007


11 Aprilis dies 101ª anni est (102ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 264 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem tertium Idus Apriles, a. d. III Id. Apr. abbreviatur.


11 d'abril.

Sant Estanislau, bisbe de Cracòvia i màrtir (1079). Sant Isaac, monjo.

Els dimarts ... sensibilitat i bel canto

Puntualment per en LLuís ....Nou matisos per un mateix cant de conhort

Escenari macroeconòmic USA

Font BBVA


10 Aprilis dies 100ª anni est (101ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 265 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem quartum Idus Apriles, a. d. IV Id. Apr. abbreviatur.


10 d'abril.

Sant Simplici, papa (468-483); sant Macari, bisbe de Jerusalem; sant Càndid o Candi, mr.; beata Maria-Eugènia Milleret de Brou, vg., fund. Germanetes de l’Assumpció.

09 d’abril, 2007

Mona Gran a la pastisseria Partegàs de La Garriga


És tradició fer cada any una Mona Gran, que es mostra a l'aparador uns dies abans de Pasqua.

A la pastisseria Partegàs de La Garriga n'hi solen tenir de ben divertides, fetes sempre amb xocolata i artesanalment, i sovint amb un reivindicatiu to polític.


Aplecs per Pasqua Florida

Aplec de Bellmunt (Sant Pere de Torelló, Osona) - se celebra el Dilluns de Pasqua Florida al Santuari de la Mare de Déu de Bellmunt i congrega anualment un bon nombre de fidels i amants de la muntanya. A banda de la missa en honor a la Verge, destaca també la popular rifa de suculentes viandes, com ara pernils, llonganisses o una esplèndida Mona de Pasqua. Telèfon: 938584024
Aplec de La Quar (Berguedà) - aplec que es celebra al Santuari de la Quar cada dilluns de Pasqua. Una festa popular molt participada. Telèfon: 93-8250013


Aplec de Talló a Bellver (Cerdanya) - es tracta d’una festa popular que se celebra cada tarda dels Dilluns de Pasqua Florida a la font de Talló, darrere el turó de Monterròs. Al matí, missa solemne a la basílica de Santa Maria de Talló i ballada de sardanes. A la tarda, caramelles i les corrandes i demés balls populars. Telèfon: 973-510016

Aplec de la Salut de Collbató (el Baix Llobregat) - cada Dilluns de Pasqua es celebra el tradicional aplec de l'ermita de la Salut, que cada any congrega centenars de persones. Després de la processó i la missa, els assistents escolten la cobla i ballen sardanes abans del dinar popular. L'ermita és situada al camí de les Coves del Salnitre i data de la segona meitat del s. XIX. És d'estil neogòtic i fou reconstruïda el 1936-1939. Només s'obre el dilluns de pasqua amb la celebració de l'Aplec de la Salut. Telèfon: 93.777.01.00

Aplec a l'ermita del Remei de Flix (la Ribera d'Ebre) - el dilluns de Pasqua, romeria a l'ermita del Remei. S'hi aplega una gran gentada de tots els pobles del voltant. L'església és una construcció barroca, amb una cúpula sobre la nau i façana amb coronament ondulat. El seu absis presenta la curiosament d'estar parcialment excavat en la roca. Telèfon: 977.41.15.80

Aplec de Pasqua a l'ermita de Sant Sebastià a Palafurguell (el Baix Empordà) - el dilluns hi ha la tradicional pujada a Sant Sebastià, en ocasió de l'aplec de Pasqua. La "Processó de las Cuques" o "Ruta de la Llum" surt a les 8 del matí de l'església de Sant Martí de Palafrugell. Quan s'arriba al santuari es beneeix el terme i el mar i tot seguit es celebra una missa, i en acabat, es ballen sardanes i es presenten les pubilles de les Festes de Primavera de l'any en curs.

08 d’abril, 2007

Els dilluns ... són de'n Carlos

A ca la Susi les noies celebren Pasqua Florida

Solomons quake raises island from sea

A MOUNTAINOUS island has been lifted several metres out of the sea by the tumultuous seismic jolt that triggered the devastating Solomons tsunami.

Ranongga Island is now surrounded by a moonscape of dying white and brown coral that has been exposed by the remarkable phenomenon that has extended the shoreline out to sea by up to 100m.

While the island, about 30km long and 8km wide, was spared the full brunt of the tsunami surge, its close proximity to the epicentre of the 8.0 magnitude earthquake rocked villagers off their feet and caused widespread landslides and structural damage.

Two people died under a wall of mud, with more than 100 people suffering injuries and small outbreaks of diarrhoea, pneumonia and malaria.

Font The Australian

-----------------------------

La memòria és fràgil i Occident estabornit, inhala l'opi de la sobreinformació per oblidar les nostres responsabilitats.

Angolagate: le président angolais aurait reçu 37 millions de dollars

Le président angolais José Eduardo dos Santos aurait reçu 37 millions de dollars (27 millions d'euros) sur un compte au Luxembourg pour la vente d'armes à l'Angola ("Angolagate"), selon l'ordonnance du juge Philippe Courroye, dont une copie est diffusée par un site spécialisé sur internet.

Ce document comprend aussi la liste de 15 responsables angolais, ministres, officiers supérieurs, diplomates et le détail des commissions occultes pour un montant total estimé de 42 millions de dollars (31 millions d'euros) qu'ils auraient perçues dans le cadre de cette affaire de ventes d'armes illicite dans les années 1990.

L'ordonnance du magistrat parisien, datée du 18 novembre 2003, est mise en ligne sur le site geopolitique.com. Ces personnalités angolaises ne sont toutefois pas poursuivies dans le cadre de l'enquête menée en France. Cette enquête vient de déboucher sur le renvoi pour un procès en correctionnelle à Paris de 42 personnes, dont Jean-Christophe Mitterrand, fils de l'ancien président socialiste, et l'ex-ministre Charles Pasqua, soupçonnés d'avoir reçu d'importants dessous-de-table.

Font Tageblatt

-----------------------------------
Pregunteu-vos que ven i a qui, empreses com Santa Bárbara o Casa.


Ban Ki-moon urges States to act decisively to mitigate worst effects of climate change

United Nations Secretary-General Ban Ki-moon, who has called climate change one of his top priorities, today hailed a new report on the subject, urging nations to make decisive efforts to alleviate the worst consequences brought on by global warming. FULL STORY>>

Font Nacions Unides

Le GSM-R sur les rails d'ici 2009

Le nouveau système de communication numérique pour les chemins de fer belges, le GSM-R (GSM for Railways), sera entièrement réalisé d'ici fin 2009. Pour des communications plus rapides et plus fiables sur le réseau ferroviaire. Et, partant, plus de sécurité.

Le but principal de ce système est d'améliorer la sécurité des trains et des voyageurs. Le système, pour lequel Infrabel et la SNCB investiront 130 millions d'euros, a été présenté jeudi. Ce système remplacera le système radio analogique RST (radio sol-train) dont les manquements ont été tragiquement révélés lors de la catastrophe entre deux trains à Pécrot en 2001 qui avait causé la mort de huit personnes.

« Le système radio analogique permet des échanges vocaux, mais pas de données. Par ailleurs, il n'était pas compatible avec les systèmes de communication dans les gares", dit Luc Lallemand, administrateur délégué d'Infrabel. "Ce système est obsolète et inadapté aux nouvelles technologies", ajoute-t-il.

Font Le Soir
-------------------------------------------

I el nostre flamant "AVE"..
  • que redimonis fa servir ?
  • que costa?
  • qui cobra?
  • qui són els accionistes que hi ha al darrera?
....

A Mèxic avui ha mort un periodista per preguntar en excés. Confiem que de moment Madrid no és Mexico D.F. , oi ?

Malaysia rejigs its 'affirmative action' policy

The longstanding policy of promoting Malays and indigenous peoples over ethnic Chinese is starting to show its age


Malaysia is carefully easing back decades-old policies favoring its ethnic majority Malays to draw foreign investment, but may face political dissent over the move, analysts say.

Malaysia since the 1970s has retained affirmative action policies for Malays and indigenous groups known as "bumiputras" in order to close a wealth gap with the minority Chinese community.

But in a dramatic change, Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi last month lifted some of the policies as the country aggressively seeks to attract much-needed foreign investment.

Under the rules, bumiputras must hold at least 30 percent of equity in any company, and they should be the majority of workers.

But Abdullah dropped the rules to lure foreign firms in healthcare, tourism and four other service sectors in the Iskandar Development Region (IDR), a massive development in southern Johor state that Malaysia aims to turn into a gleaming commercial hub across from booming Singapore.

In a further relaxation last week, he agreed to allow 100-percent foreign equity ownership in Islamic financial institutions conducting business in foreign currencies.

Analysts say Abdullah and his government are treading softly for fear of a political backlash from the ruling United Malays National Organisation (UMNO), which has built a rock-solid support base as a champion of Malay rights.

"They are trying to tone down the reality that they need to find ways to basically go around 30 years of affirmative action," said Wan Suhaimi Saidi, an economist with Kenanga Investment Bank.

The government had already exempted some companies, including those in manufacturing and in a high-tech hub south of the capital.

But in terms of stock market capitalization and as an investment destination, Malaysia remains a "pale shadow of itself compared to 10 years ago," Citigroup said in October, citing the slow pace of economic liberalization.

Malaysia is Southeast Asia's third-largest economy, but in 2005 foreign direct investment fell to 15 billion ringgit (US$4.3 billion) from 17.6 billion ringgit in 2004.

The country faces strong competition from regional economies including China and Vietnam in the hunt for foreign funds, analysts say.

"Malaysia realized that it needed to fast track on giving more incentives to investors," Wan Suhaimi said.

"They have to do this or else they're going to lose out to other countries like Thailand, Indonesia, the Philippines and Vietnam," he said.

Jeff Hurst, executive director of the American Malaysian Chamber of Commerce, said Malaysia's equity controls were disincentives to investors.

"Control is key," Hurst said. "If companies have more control, they are more apt to make larger-sized investments and are more apt to put in higher-value operations like research and development."

Despite concerns the affirmative action policies have bred an over-reliance on concessions and favored an elite, they have been fiercely guarded by the government and UMNO, which has ruled Malaysia since independence in 1957.

"Politically, it requires Malaysians to accept competition as a fact of life," Shahrir Abdul Samad, a prominent lawmaker, said of the changes.

The head of research for CLSA Securities Malaysia, Niklas Olausson, said the government knew it had to start liberalizing.

"They are taking a big-picture view of this, and whatever political ramifications there are will be limited, because these are measured efforts," he said.

"UMNO leaders themselves can understand it's the start of the transformation of the Malaysian economy" from one based on manufacturing exports to a more service-based economy, Shahrir said.

He denied there would be any party backlash, although the IDR project has already reportedly attracted criticism from former prime minister Mahathir Mohamad, who said last week that Malays would not be able to compete with foreigners.

As a measure of the sensitivities involved, differences over the affirmative action policies helped bog down free-trade talks between Malaysia and the US this year.

Malaysia repeatedly stated that the policies were "no go" areas.

On one hand, the government knows the right policy is to dismantle the affirmative action rules, independent political analyst Khoo Kay Peng said.

"On the other hand, they cannot do it because they have to play to their constituents," Khoo added. "That is a problem."

Font Taipei Times
---------------------------------------------------------
La globalització es "one way" o tal vegada es posible la diversitat sense malmetre la competitivitat?.

9 Aprilis dies 99ª anni est (100ª in annis bisextilibus) in Calendario Gregoriano. 266 dies manent.

Secundum Calendarium Romanum est ante diem quintum Idus Apriles, a. d. V Id. Apr. abbreviatur.


9 d'abril.

Santa Maria de Cleofàs, parenta de la Verge Maria; sant Marcel, bisbe.

Cambridge claim Boat Race victory


The favourites Cambridge used their power advantage to claim victory over Oxford by just over a length in the 153rd Boat Race.

Although Oxford made the stronger start, the Light Blues hung in and began to exert their superiority midway through the race.

Once the heavier Cambridge crew took control they showed their class and never looked like being pegged back.

The win gave Cambridge their first success since 2004.

After back-to-back defeats in the last two races from Putney to Mortlake, Cambridge were eager to make amends but Oxford gained an early advantage by the first mile.

Font BBC.