11 d’octubre, 2008

Next step ...

Divendres nit i la setmana s'esmuny fent bona la dita "tempus fugit".

Fuig com els darrers dies la muntanya russa borsària multiplica els drames de molts i omple la butxaca de pocs. A voltes he exemplificat aquest punt explicant que el que de petit rumiava: En les pel.licules de 'pirates' [Sr Emilio Botín no es senti al.ludit], a dalt portant la roda del timó només hi ha el capità [Errol Flyn ?] i la xicota ; la resta són mariners be a coberta be a bodega, sagnant, mutilats, esberlats a canonades, pólvora, sang i ganivet.Hui a les cases de borsa la disbauxa, la carnisseria, l'avalot histèric amaraven de suor cada racó, cada mil.limetre: Veneu ! Veneu ! que el mon s'acaba !
La 'mascleta' de paper decolorit per moments no te aturador i el ramat de bens s'escampa caòtic a tocar dels llops de sempre.

Aquests concurs faller rivalitza amb els nostrats del País Valencià: Tot el cartró pedra crema i crema omplin de foc, fum i cendra totes les places.

De res serviran les mesures que els patricis governants proclamen als quatre vents i que tan didàcticament ens explica Manuel Conthe en el seu blog "El sueño de jardiel"

Carbonitzades les finances del 'miracle Islandés', hui el novell boc expiatori parla ben estranyextrany. Parla la llengua de tigre asiatic: Ai de tu Singapur. !

La roda de la fortuna volta i volta i a cada volta perd un Univers. Així pel que fa a Singapur la editorial del Taipei Times explica:

.../ ...Singapore is Southeast Asia’s wealthiest economy in terms of GDP per capita, but is heavily dependent on trade. This makes it sensitive to hiccups in developed economies, particularly key export markets the US and Europe
..../...


Sempre que focalitzo la meva atenció a Orient em retornen a la memòria les imatges dels arrossars i els bancals curulls d'aigua a Indoxina.I de l'arrós, menja bàsica per la nostra Humanitat, del seu preu i de la nostra consciència per tots aquells que NO perden diners a Borsa perquè no tenen res a perdre, de tots ells en parla en Raimon Obiols en aquest interesant document del seu blog 'Notes de Brussel.les'. Gràcies Raimón.


L'escrit ens adreça a la pàgina 'Qu’ils mangent de la brioche: Europe and the eclipsed food crisis' on trobareu aquesta gràfica punyent:Potser per això en el meu Google Talk d'aquest divendres el lema 'profètic' era "Qüid faciant leges, ubi ola pecunia regnat?" acompanyat d'aquesta imatge.

Com en els darrers escrits, fil musical al peu:


Contundent


Potent

09 d’octubre, 2008

Lamu... terra i mar de Mwana Kupona

Ja és fosc i el capvespre s'ha esmunyit temps avall. I un jorn més, faig un tomb per les noticies del món mentre llisca suaument orelles endins música ritual tibetana.

Tibet - Nawang Khechog

Ja fa anys que està escrit, negre sobre blanc, el patiment que en vida esclavitza les persones 'riques' en cèntims i 'pobres' en esperit. Hui també els titulars econòmics fan basarda i les planyiders feina tenen. Heus ací un encapçalament "líquid" :


Fugint dels camps de batalla financers, giro volta a la premsa d'arreu i una entrada al Kenya daily em captiva l'interés:


Comença explicant que "Just south of the equator, tucked along Kenya's lush, tropical coast, a
tiny island called Lamu has kept the modern world at bay.

Once a thriving Arab port, this sleepy, exotic Swahili town now gets by
on donkeys and sailing vessels called "dhows" and has little desire for
an upgrade.

Visitors often describe Lamu as an African Ibiza, an
intoxicating mix of Portuguese, Omani and Swahili culture, popular with
British aristocrats"

Emulant els fedataris públics en doc prova i paraula [i imatges 'in situ']

Són, sens dubte, tres petites perles d'un paradís anomenat Lamu, acaronat per l'índic, daurat a trenc s'alba pel Sol d'orient.Obligat resulta recordar la juguesca anònima llançada des de la Tarraco Imperial ....
"ENCARA QUE DE TRIBUS DIFERENTS ENS UNIA UN MATEIX IDEAL ALLÀ A LES PORTES DEL PARADÍS" [paciència] , però encara més rememorar la figura de Mwama Kupona, poetesa d'aquesta contrada, famosa arreu del mon pel magnífic llegat d'uns Utendi inigualables.

Sovint en refresco la lectura i en aquesta entrada tres en trànscric de les 102, tot confiant us resultin utils i plaenters en aquests dies de " petita desacceleració econòmica ".


"Sipende wenye jamali
Na utukufu wa mali
Fuqura ukamdhili
Cheo ukamvundia"


No t'estimis en excés
Aquells amb salut i riqueses
mentrés oblides el pobre
i menystens el seu baix estatus.


"Na ayapo muhitaji
mama kwako simuhuji
kwa uwezalo mbuji
angusa kumtendea"


Si algú arriba a tú amb mecessitat
no facis, estimada, cap pregunta
tot allo que puguis fer per ell
fes-ho tan be com puguis.


La tatu uwe sadiqi
wambiwao ulithiqui
mtu asoshika haqi
sandamane naye ndia.


La tercera cosa es ser honest
fes-ho tot a consciència
no facis amistat
amb persones deshonestes o dolentes.

Escrit entre 1858 -1860 en llengua Suahili


08 d’octubre, 2008

Làmines de Pyrgi

Hui un petit 'divertimento' amb flaires clàssics.

A ca l'alcalde Bartomeu, émul de Tyrsens fill d'Atis i governant de la nostrada ciutat, podem trobar una joia preuada.

Com si fossin les làmines bilingues de Pyrgi, l'Anuari estadístic 2007, permet reflexionar sobre el nostre mon proper, sobre la nostra particular Etruria.
A Santa Coloma, com a la terra dels etruscs, una llengua extranya floreix i el nostre particular vocabulari s'escampa arreu: El catanyol, llengua salpebrada amb petits flocs d'urdu, sintí, quechua, mapuche i, 'ai las' de paraules sàvies dels rius i selves africanes.

Així si en etrusc de debó, 'aprinθu' vol dir "patrimoni", hem de manifestar estimat Bartomeu, que el "patrimoni públic" minva ; tanmateix si 'eisnevc' indica "pontificat per designi diví", ben segur que excel·lent, que 'in crescendo'.

Puix que exerceixo de 'lauθni' (llibert) del 'meθlum' (ciutat capital), deixeu-me fer caure la 'φersu' (màscara) i parlem amb un lleuger somriure als llavis, car el nèctar diví ens endolceix el verb i el rostre.

La meva 'debilitat etrusca' compartida amb Vos, Il.lustre batlle, em fa repensar com la ínclita Manuela de Madre i Ortega, conciutadana respectada, va exercir de fèmina etrusca i oblidant el fosc episodi del govern roig d'un tal LLuís Hernàndez i Alcàcer, fidel a la immemorial tradició etrusca com deia, Manuela va salvaguardar el patrimoni [polític] dels antecesors per transmetre'l, segur, incrementat , exhuberant , al successor.

Un paper actiu, feminista, compromès com segles enrera, tantes i tantes dones etrusques, anònimes ànimes abnegades, exerciren.

Aprofito aquests passeig oníric per les arrels etrusques del nostre món colomenc per fer notar que aquesta civilització utilitzava la seva pròpia llengüa , la natural, la autòctona, enlloc de paraules forasteres per regalar les orelles dels romans conqueridors.
Vaja, en sentit figurat, com aquell polític lerrouxista que s'explica en 'catellano para que las masas lo entiendan i lo voten' mentres els rals els comta en català per altres tantes raons òbvies.


A manera de cloenda i tot recordant que finalment els romans foren qui s'emportà el gat a l'aigüa, apunto dues adreces on badar una estona:

1. Un lloc amb veritable "passió romana"

2. Un fil musical inigualable : Juli Cèsar

Júlio César - Andreas Sholl


i unes breus paraules dels llavis de Cèsar:
CESARE

Tolomeo, a tante grazie
io non so dir , se maggior lume apporti,
mentre l'uscio del giorno egli diserra,
il sole in cielo o Tolomeo qui in terra.
Ma sappi, ogni mal'opra
ogni gran lume oscura.

07 d’octubre, 2008

Looking around.... crisis what crisis?

Moltes són les entrades ben documentades i entenimentades sobre el 'canvi climàtic' en les finances i en la economia del món.

Hui en faig una petita mirada i potser més endavant bregui amb la prospectiva sobre 'el dia després'. En primer lloc, recull de noticies :

Al diari Expansión podem trobar: Wall Street logra minimizar sus pérdidas pero el Dow Jones pierde los 10.000.

A La Repubblica llegim Borse disastro: Milano -8,24%.

Primera del Financial Times Iceland forced to take emergency action

Segona de la premsa salmó per excel.lència Danish deposits backed in bank bail-out deal

I a Le Soir belga escriuen Le BEL20 a perdu 6,87 % à la clôture. Euro et pétrole sont en baisse.

Al luxemburgués Tageblatt l'article fa La propagation de la crise en Europe confirme la disgrâce de l'euro

I per tancar ronda Berliner Morgenpost ens explica que Börsen in Asien und Europa brechen ein

Per cert aquests darrers encapçalen la noticia amb el descripto Finanzkrise per si de cas el Ministre Solbes no és conscient de la cosa.Com exemple il.lustratiu prenem la primera del Financial Times:

"Iceland risks plunging into national bankruptcy, Geir Haarde, the country’s prime minister, warned on Monday as a mounting financial crisis and a 30 per cent dive in the krona forced the government to take emergency action.

The ruling alliance and opposition parties united to approve legislation that gives the state sweeping powers over Iceland’s battered banks including the option of nationalising them and sacking executives.

... / ...

In addition, pension funds have been urged to repatriate overseas assets and banks have been asked to help solve their own liquidity problems by selling foreign assets."Tot l'artícle és el relat d'una tragèdia, d'un esfondrament inexorable:

  • Aquesta nit TOTS els islandesos són un 30% més pobres [lifa við illan aðbúnað]
  • Hi ha perill real i palpable de trencament total del sistema bancari i financer viking. [það á sér langan aðdraganda]
  • El govern es dota de via lliure per fer i desfer prohibint, nacionalitzant i el que calgui. [án aðdraganda]
  • Tots els fons de pensions han de rescabalar els diners invertits 'ultramar' i els bancs s'han de vendre fins i tot les papereres dels caixers automàtics.[grípa til aðgerða ]


En poques paraules 'ruina total' en un país petit que no ha fet excesos de totxana i fatxenderia com els nostres.


Sense voler ser alarmistes cal anar pensant en recuperar vocabulari com 'Gran depresió' o 'cartilles de raccionament'.

Per si ens equivoquem i Santa Rita, patrona d'imposibles, fa un miracle, a casa fem els preparatius per celebra "El dia de la Raza" i la extraordinaria gesta de "La conquista de Perejil"

L'orgull patri ens donarà de menjar i ens pagarà la pensió.

I avui un fil musical de 'Ardor Guerrero' que ja convé a tan il.lustre patrici.

Desfile - Musica Militar

Com sempre erfiður en afktastamikill vinnudagur un dia de treball feixuc però productiu