31 d’octubre, 2008

Up & Down

Un jorn més, badar per les noticies del món i per diferents caus de la xarxa. A "España", de molt tant en tant és produeix un fenòmen micològic: "hi ha vida intel-ligent".Malgrat amplies capes de la població gaudeixen de la polèmica futbolística com si es tractés del debat sobre la "Generació espontània", malgrat això i d'altres "alegries" tan mesetàries, hi ha persones lúcides, intel.ligents i de discurs enriquidor.

Avui he deturat en el fantàstic blog d'en Manuel Conthe, enfant terrible de les exhuberants finances pàtries. En recomano particularment aquests dos escrits:


En honor seu, avui píndola musical més recargolada.
Riu avall i propòsit de la 'vida inteligent' us proposo una lectura calmada del projecte BOINC acrònim per "Berkeley Open Infrastructure for Network Computing" extraordinari esforç col.laboratiu tipus grid computing on tothom pot participar.Ens dona una visió diferent de la xarxa i les seves possibilitats. Cas semblant és el d'aquest cercador tridimensional anomenat Search Cube i amb el que els resultats es presenten:
Vaja que en colors i en tres dimensions el mon és un 'èxtasi sensorial' i el nostre raonament evoluciona.

Anem aterrant que hi ha coses domèstiques que fan fredor i no necessàriament el fet que la economia entri en recessió, car ja fa mesos que tenim descomptada aquesta i d'altres que en venen al darrera.

Aquesta setmana el servei de publicacions del Departament d'Economia (Generalitat) ens ha lliurat el butlletí 'Nota d'economia 91 (2n. quadrimestre 2008)'.

Si teniu una estona, paga la pena llegir-ne amb cura cada bloc. Dedicat monograficament a la 'Economia de les llars' ens fa una radiografia a pèl.

Cent noranta dues pàgines que mereixen diversos comentaris per la cruesa de la realitat que mostren. Així en destaco d'urgència tres gràfics ben clars:

En primer lloc un bocí on es veu clarament el drama de moltes persones grans [ En aquesta entrada també en parlo ] que viuen soles.

En segon trinco trinco, una fotografia de la nostra capacitat financera.
I en tercer la desfeta de la 'mesocracia' Pujoliana i el fracàs de la Catalunya 'social' Montillesca.De fet hi trobareu dotzenes de punts per reflexionar i motius suficients per portar als tribunals més d'un gestor de la cosa pública. Pareix que no els han ensenyat que això del 'be comú' no és exactament fotre-n's a tots per afavorir-ne uns quants.

Píndola esberlada per una realitat que corprèn.
Vissi d'arte, Tosca's aria from Tosca

Vissi d’arte, vissi d’amore, I lived for my art, I lived for love,
non feci mai male ad anima viva! I never did harm to a living soul!
Con man furtiva With a secret hand
quante miserie conobbi aiutai. I relieved as many misfortunes as I knew of.
Sempre con fè sincera Always with true faith
la mia preghiera my prayer
ai santi tabernacoli salì. rose to the holy shrines.
Sempre con fè sincera Always with true faith
diedi fiori agl’altar. I gave flowers to the altar.
Nell’ora del dolore In the hour of grief
perchè, perchè, Signore, why, why, o Lord,
perchè me ne rimuneri così? why do you reward me thus?
Diedi gioielli della Madonna al manto, I gave jewels for the Madonna’s mantle,
e diedi il canto agli astri, al ciel, and I gave my song to the stars, to heaven,
che ne ridean più belli. which smiled with more beauty.
Nell’ora del dolor In the hour of grief
perchè, perchè, Signor, why, why, o Lord,
ah, perchè me ne rimuneri così? ah, why do you reward me thus?

30 d’octubre, 2008

Shumpeter, Galbraith i la roda del món

Ara fa uns dies algú de Tarragona estan em recomanava revisar el pensament de J.A. Shumpeter i de J.K. Galbraith.Ambdós són grans economistes amb gran influència en el pensament contemporani. El primer, un xic sorneguer, ha estat font inesgotable pel mestre Fabià Estapé i les seves memorables lliçons d'economia recreativa els matins de Catalunya Radio. ( quan era la radio nacional de Catalunya i no exclusicament "la seva" ),


D'ell he llegit amb atenció alguns escrits i conservo els dos volums anomenats "Capitalismo, socialismo y democracia" , títol premonitori ara que algun socialista impresentable malda per anar a refundar el capitalisme en aquella trobada de germanor demòcrata que encara no coneixem si és dirà G5, G8, G15, G20,.... embolica que fa fort.

D'en Galbraith volta per casa la traducció al castellà del 'Money', un repàs impagable sobre aquest concepte i les animalades que han arribat a fer els economistes i els governs.

Agafo dos exemples al vol de la prosa que gasten ambdos personatges. Així Shumpeter desenvolupa en el segon volum la "Parte V. Bosquejo històrico de los partidos socialistas" i en el capitol XXVIII titolat "Las consecuencias de la guerra mundial" apunta:

"El atesoramiento en la depresión no es, por tanto, una auténtica excepción a nuestra afdirmación general que las decisiones de ahorrar dependen de las decisiones de invertir y las presuponen, si bien la inversa no es cierta, porque es notoriamente posible financiar una inversión mediante un préstamo bancario, en cuyo caso no hay siquiera lugar a hablar de ahorro de nadie."

Amb que s'ha financiat la roda expansiva del darrer deceni?

D'en Galbraith agafem aquesta entrada del capítol tercer titolat "III.Bancos":

"Hay tres progenitores del dinero: las Casas de la Moneda, las Secretarías del Tesoro o Ministerios de Hacienda - que son fuente de papel moneda-, y los Bancos de diversa clase."

Un capítol magnífic amb perles com:

"Desde entonces, ningún banquero ni siquiera los Rothschild o J Pierpont Morgan, han igualado a los Médicis en grandeza sustancialmente fomentada por el hecho de ser agentes fiscales de la Santa Sede"


i referencies a d'altres economistes com aquesta referida a John Stuart Mill :

"El valor o poder adquisitivo del dinero dependeen primer lugar de la de manda y de la oferta.... La oferta de dinero ... es todo el dinero en circulación en un momento dado... La demanda de dinero consiste una vez más, a todos los artículos ofrecidos en venta"

i aquesta altre d'un tal Alan Greenspan, substitut de Herbert Stein en la presidència del Consell d'Assessors Econòmics del president Nixon:

"Así cuando el genio de la inflación se ha escapado de la redoma, és un problema político muy espinoso encontrar la calibración particular y el tiempo más adecuado para frenar la aceleración de los premios de riesgo creados por la disminución de las rentas, sin abortar prematuramente la decadencia en los premios de riesgo generados por la inflación. Esta claro que éste no es un camino político fácil de recorrer, pero es el camino que debemos seguir"

I ja posats a fer cites històriques recollirem aquella carta que esriu Jefferson a John Adams explicant el seu punt de vista sobre els bancs:

"Sempre he estat enemic dels bancs, no dels que descompten per diner en efectiu, ans d'aquells que posen el seu propi paper en circulació i d'aquesta manera expulsen el nostre diner."


Exactament que eren sino els CDO ?

La veritat que de cites històriques i pensaments notables en podem trobar de tota mena i color, moltes voltes amanits d'ironia ben fina.


Actualment hi ha a Catalunya diversos cenacles on la economia esdevé el 'leit motiv'. Avui en destaco un en particular per dues raons abaix exposades. Aquest "club" s'anomena Grup Hayek en memòria de Friedrich Augustus von Hayek .
  • La primera raó és que aquest home era de corrent liberal que no conservador. LLegiu-ne aquesta [presentació ]
  • La segona és que hi tinc un bon grapat d'amics fent una excel.lent feina, com en Daniel Clivillé, o l'Antoni Biarnés

Puix que són gent de mentalitat oberta podreu trobar documents com aquest [Presentació de l’obra “Water for sale" ] o aquest altre [“Catalunya 3.0 serà global o no serà!”, Grup Hayek ]


Tanquem la pinzellada econòmica amb un petit lliscar sonor a fi d'embadalir les fúries.

29 d’octubre, 2008

Arribar a misses dites

Coses menudes.

A voltes em perden els grans titulars i les coses més llunyanes. Avui però miro lluny per tornar a la vora de casa.Primer de tot l'embús. Avui plovia i això indefectiblement vol dir col.lapse a les rondes de Barcelona. Estan mal fetes i eren esquifides el dia que es van inagurar. Avui son a la capital de Catalunya el mateix que el collar de submissió en les arts del Marques de Sade.

S'ha fet curt perquè a Catalunya Música [que encara és la nostra i no la 'seva ] les notes de La Bohème lliscaven amb un Pavarotti excels. Aquí en va una diferent:Confiem que en Joan Ferran no en dedueixi 'crosta nacionalista' i apliqui la seva particular Inquisició, car aquest xicot és com el Fairy : ho deixa tot net i s'emporta la pell fina.


Arribats a destinació, trobada agradable i turisme per les noticies del món. M'han fet badar:

1. Comentari d'en Marc Vidal al Twitter "Wolkswagen vale en Bolsa 272.000 millones de euros, mientras que todos los valores del Ibex suman 270.000... surrealista "

2. Al NewScientisttech aquesta "Red LEDs could make anti-ageing device"

3. Al Tageblatt de Luxembourg "Des géants de l'internet adoptent un code sur la liberté d'expression"

4. Al Taipei Times aquest editorial "The next US president will see Asia differently"

5. Al The Standard aquesta noticia optimista "The Sambilis on essence of a successful marriage"

6. Al The Local suec unaltre positiva "Support for euro rises in Sweden"


Efectivament, després del cop d' ull global, és hora d'ensumar la flaire d'un bon sopar i a fí que agafem perspectiva, posem-hi un parell de gràfiques gentilesa del BBVA sobre la evolució del preu del blat i del moresc [altrament conegut com blat de moro]


Certament és una informació que convida al paladar i que justifiquen dient "Agricultural prices declined sharply this week, following the deterioration of perspectives for the world economy. Corn and soybean prices received some support from bad weather in the US midwest."
Hem anat lluny per tornar a tocar la barbeta.

Potser el que cal, no és que em grati la meva barbeta; el que cal és una clatellada ben forta al senyor

Jean-Claude Trichet
. Miri això de la rebaixa de tipus arriba a misses dites i no ens salvara el moribund.

Si us plau aparti's i deixins gaudir del Rèquiem. Gràcies.

28 d’octubre, 2008

Xifres i persones

Dijous al capvespre en Marc Vidal avançava en aquesta entrada [ Mañana el paro llegará al 11,3% ] el que hores després ja no és podia amagar: L'atur creix vertiginosament i creix sagnant a Catalunya i Andalusia.


Font: Nota de premsa EPA III 2008

Heus ací el quadre sencer amb totes les sèries:


Font: INEAquí [document ] podem descarregar la EPA ("encuesta de población activa") i en aquest altre [noticia] un escrit del Financial Times on es dona per fet el 15% d'atur caurà aviat i que el motor econòmic que representa el turisme s'esfuma per moments.

Destaquema aquestes 'perles' estadístiques:

" En cuanto a la ocupación, los mayores crecimientos respecto del trimestre anterior envalores absolutos se producen en Comunidad de Madrid (26.100 ocupados más) y en Galicia y Castilla y León (13.700 más cada una).

Los mayores descensos de los ocupados en el tercer trimestre de 2008 se observan en Cataluña (54.400 ocupados menos), Andalucía (40.400) y Comunitat Valenciana (25.000).

En el último año, los aumentos de ocupación más elevados se dan en Principado de Asturias (21.300), País Vasco (17.800) y Comunidad de Madrid (15.100).

Los mayores descensos se producen en Andalucía (88.400 ocupados menos), Canarias (48.500) y Cataluña (30.100).

Respecto al paro, las mayores subidas en este trimestre se dan en Andalucía (86.600), Cataluña (50.700) y Región de Murcia (20.100). Sólo se observa un descenso apreciable del paro en Comunidad de Madrid (11.800 parados menos).

En los últimos 12 meses el desempleo se ha incrementado en todas las comunidades autónomas. Los mayores aumentos se observan en Andalucía (240.400 más), Comunitat Valenciana (99.400) y Cataluña (88.000). "


Gairebé podriem dir que es calcat a les estadístiques sobre collita de cereals Excepte pel detall que darrera les xifres hi ha persones, hi ha families, hi ha esperances, frustracions i mil drames humans.
Font: Nota de premsa EPA III 2008

Pareu atenció als segments d'edat de la gràfica superior i a la distribució geogràfica de la imatge infra.


Font: Nota de premsa EPA III 2008

El mateix dia 24, amb puntualitat britànica, el Servei d'estudis del BBVA presenta el seu 'Observatorio del Mercado Laboral' on hi ha cometaris com aquest:

"Perspectivas: el dato conocido hoy certifica el intenso ajuste que experimenta la economía española en la segunda mitad de 2008. La destrucción de empleo se intensificará en el 4T08, con lo que en el conjunto del año se producirá una (ligera) reducción del empleo en términos promedio."

Cal però observar que la quantitat de persones que volen treballar afecta sempre a la taxa d'atur i en el nostre cas:

"El dinamismo sostenido de la población activa, junto a la destrucción de empleo detallada anteriormente, provocaron un incremento de 0,88 pp en la tasa de desempleo del t3t08, que alcanza el 11,33% de los activos, situándose en niveles de 2003. El dato observado de tasa de paro coincide esencialmente con nuestra previsión del 11,29% (Consenso Bloomberg de analistas: 11,5%)."


Fent servir el símil de la banyera, l'aigua que raja per l'aixeta (persones que colen treballar) continua a ritme potent. I el forat de sortida ( ocupació oferida ) és cada cop més reduït car la brossa i la calç en minven el flux possible.

Un cop feta la "instantània", la foto actual, sembla raonable preguntar-se per l'esdevenidor, per allò que en diem previsions, prospectiva, forecast, trends, i en altres temps "anar a casa l'Oracle".

El Servei d'Estudis del BBVA en serveix en aquest vínvle [ Spain Forecasts ] aquestes dades:

Font Servei d'Estudis del BBVA


Explicat de manera senzilla be a dir que el proper exercici encara serà més magre, el mercat es reduirà, hi haurà menys activitat, menys producció, més aturats i només una dada optimista: creixerà la productivitat.


Foto: Carla Bordes Delta de l'Ebre 2008

En definitiva que per comparació Venezuela o Perú aniràn força millor que nosaltres. Per cert que si anem a dades 'regionalitzades' i analitzem Catalunya, la patacada resultarà encara més espectacular.