05 de desembre, 2008

Ninimum wages 2008

Amb aquest sintétic títol de [ Minimum Wages 2008] la U.E. ens facilita un breviari de vuit pàgines a propòsit del Salari Mínim amb perles com :

Si en fem una representació en sistema tradicional podem veure en termes nominals :

i si fem l'ajust per disparitat de capacitat de compra ( purchasing power parities ) aquesta és la visió ajustada:

Puix que no ens dona idea de la variació en aquests anys de bonança, afegim encara un darrer grafisme o

Podem apreciar que en termes nominals l'increment anual estira des del 2% fins al 28 % , però descomptat l'efecte preus la cosa pinta ben diferent.
04 de desembre, 2008

Xarxa, accés i estudis

Puntualment arriben dades de la U.E , aquesta volta referides a la entrada en el món internet i les diferències segons nivell acadèmic.

En primer lloc una imatge ben clara del creixement sostingut en la entrada a la xarxa.En segon una que convida a meditar especialment pel que fa al tram de 25 a 54 anys.

Si mirem a casa nostra, coincideix el perfil més internauta (estudis superiors) amb el perfil independentista.
La pregunta innocent que podem fer és si el fet d'accedir a més informació, menys filtrada i amb més criteri fa entendre millor la estafa que suposa un Estat anacrònic i unes famílies oligarques que llepen sempre mani qui mani.

Dit d'unaltre manera, coincideix un baix nivell d'estudis amb un baix index d'entrada a Internet i amb una ferotge exaltació patriòtica de la España 'una, grande y libre ' ?

I encara necessiten els oligarques de sempre tenir un poble inculte, ignorant i desconnectat pèr mantenir els seus privilegis, tal i com fan a Birmània ?

Sort que la pregunta és innocent perquè a mi en Garçon segur que em fa culpable del que calgui.

Mentrestant passem les hores i escoltem el temps
Dijous ... l' equilibri cec

Títol esmolat a cavall d'impactes de diferent signe i fortuna. Puix que resulta difícil judicar, una primera imatge per emmarcar els nostres pensaments.
David Alfaro Siqueiros. The Echo of the Scream.
1937. Pyroxylin. 125 x 90 cm. The Museum of Modern Arts, New York, NY,
USA
Primera reflexió
sobre la immediatesa dels impactes informatius i la debilitat de la nostre memòria. Així era notícia el cinquè aniversari del canvi a Geòrgia [Article a Le Soir ] i també els cent dies del nou govern a Paraguai [ Article a la BBC ]. Ara, avui tot queda lluny en la nostra memòria.

Segona reflexió sobre la nostra indiferència i el núvol opiaci que contamina el nostre enteniment. Potser per això no reflexionem sobre noticies com el malbaratament de cabals públics a Kenya però també a Bélgica ( i a casa passa això ? o potser això ?)


Tercera reflexió a propòsit de les butxaques, els cèntims, l'enteniment arrel de noticies com 'Se estalla la burbuja de arte ruso', val a dir la caiguda del 'soufflè' financer.


Cec és el gest del pastor, equilibrat el posat gràvid i ben extrany el discurs d'aquesta entrada ambivalent ; fets de diferent signe i color que han cridat la atenció de qui escriu.


Així notes positives [Datos curiosos sobre redes sociales] , [Medios digitales y aprendizaje informal en los jóvenes ],

pero també notes negatives [ El 13,4% de la població catalana està per sota del llindar de la pobresa] , [España, entre los peores países de Europa para las personas mayores de 50 años] , [ Cricket, England to return home from India ]

i un apunt lúcid

"We need a new multilateralism that recognizes the world of the 21st century. Virtually all growth next year will come from emerging and developing economies. Without them, the global economy would sharply contract. The new multilateralism must acknowledge this role -- not merely because this is fair and just, but also as a matter of practical necessity"

Secretary-General Ban-Ki-moon in address to Financing for Development conference, Doha (Qatar), 29 November 2008

Nota: demà parlarem de salari mínim i altres...

02 de desembre, 2008

Cristòfol, Doctor Il.luminatust est

El propassat dia 27 de novembre fou segons el Santoral catòlic dia dedicat entre d'altres a Ramón Llull o 'Raimundo Lulio', conegut al seu temps amb els sobrenoms d'Arabicus Christianus (àrab cristià), Doctor Inspiratus (Doctor Inspirat) o Doctor Illuminatus (Doctor Il·luminat).

Filòsof, poeta i teòleg, nat a Palma de Mallorca entre 1232 i 1236; mort a Tunissia el 29 de juny de 1315.
Domenico Ghirlandaio. The Confirmation of the Rule of the Order of St. Francis by Pope Honorius III (detail). c.1480-1485. Fresco. Santa Trinita, Sassetti Chapel, Florence, Italy. (Ramón LLull fou proper als franciscans )

D'aquest insigne català universal, políglota i hermenèuta són aquests versos titolats "L'art de l'alquimia"


Amor me fay ayço rimar,

Ab corrupció porás saber,

Car sens ella no's pòt liar

Generació de son esser;

Essencia fá quinta obrar

Si unitat vols d'aço fer,

E no't vuyl pas mays declarar

Covet plural amor haver.D'aço't daray cesta semblança,

Conexerás per l'ens extens

Del simple per concordança

L'altre qu'apeyla hom intens;

Saber haurás ab dessemblança,

D'ayre será congelaments

Qu'amor fá ab concordança

Per concordar li elemens.Vosaltres ab li ens concrets

Per fantastiga criatura,

Si lo genus aver volets

Dels ens reals haurets mesura,

Si ens abstrachs sercar devets

Del faedor per la factura,

Especialment ho trobarets

Conexent sa propia natura.Ab obra artificial

D'ira farás tornar amor,

Tú hi mesclant la natural

La ira fará amador;

Mas si natura no ti val

Ja tu no serás sabidor,

Per ignorar l'art altre tal

De transsubstanciar l'humor.D'essencia é d'accident

Ab totas ses parts substancials.

Cové esser lo trasmudament

E semblantment accidentals;

Apres qu'en sia novament

Renunciant als altres senyals

Convertint en altre essent

De sos graus elementals.Ab accident esser noveyl

Adonchs l'art no pot defaylir

Que no sia de altre peyl,

Mas defaylex per fals cosir;

Si vols entrar per est porteyl

Per tal que bé't sapias regir.

Obs te fará portar capdeyl

Que pusques entrar é axir.


Aquest camí d'il.luminació em retorna a la memòria arrel d'una amable epístola electrònica d'un bon amic. En destaco unes ratlles:

"
Posats a reflexionar, com que sovint cites els clàssics, et convido a revisar els neoplatònics de l'Acadèmia florentina.


Saps per quin motiu han passat a la història? Per la seva visió sobre el món antic, per la seva tolerància i cosmopolitisme i per elaborar teories amb les quals orientar governants, clergues, intel.lectuals i acadèmics."

.../ ...


" Marsili Ficino, en concret, deia que l'univers havia de tenir una unitat dinàmica i proposava l'anàlisi de la vida espiritual o contemplativa. Va ser l'únic en afegir que la teoria havia d'estar basada en l'experiència directa.

Els neoplatònics i Marsili continuen sortint a les enciclopèdies com a grans formuladors de teories que es duien a la pràctica de forma irregular perquè no aplicaven un mètode de proximitat a l'hora d'elaborar-les.
"

Com podeu observar no ens moquem amb mitja mànega i anem forts malgrat ambdós venim del ram científic. En aquest fet rau sens dubte l'origen d'aquestes ratlles.

Aquest extraordinàri oasi fundat per Cosme de Medici fou el punt de trobada de personatges insignes com el mateix Cosme de Mèdici, Marsili Ficino, Pico della Mirandola, etc.

Fixeu-vos ara en aquest fresc de Santa Maria Novella, Cappella Tornabuoni, Florència, Itàlia. 1486-1490.


Domenico Ghirlandaio: Zachariah in the Temple [detail]: Marsilio Ficino, Cristoforo Landino, Angelo PolizianoDemetrios Chalkondyles (detail). and


Efectivament !!!


Un dels personatges és sens dubte la inspiració d'aquestes ratlles que el meu amic em fa arribar. I es tracta del meu alter ego Cristòforo Landino. [Jo em dic Cristòfol ...] amb el que m'emparenten estranyes coincidències.

  • Ell fou el més vell de la colla [jo també soc el més gran ]
  • Exercí de mestre de retòrica [jo en soc addicte confés ]
  • Traduí a la llengua vulgar la Historia Natural de Plini [jo vaig arribar a la Universitat per fer Ciències Naturals]
  • La Signoria el premià amb una torre al Casentino , val a dir en el suburbi de Florència. [ jo visc al Queens de Barcelona , anomenat Santa Coloma de Gramenet ]
  • Va escriure tractats de filosofia i interessants epístoles [ és clar que de filosofar i de fer 'epístoles' a la xarxa en tinc la motxilla plena ]

En definitiva, tantes i tantes coincidències que resulta estadísticament inexplicable i em fa donar crèdit a " Marsili Ficino " i el seu convenciment en la " unitat dinàmica " de l'Univers.


Senzillament no ens cal l'exègesi del Corpus Hemeticum (ερμηνευτική τέχνη), tan estimat per Marsili Ficino, per veure amb els nostres ulls la llum al vell mig de la Saviessa, el far que ens guia cap a la cova del coeneixement i la plenitud ....
Manuel Gordillo Álvarez, Lara 3

Entrada amable per un dimecres fràgil i com sempre píndola musical per badar i fer volar l'ànima.

Doble ració, primer partita alquimistaUn pensiero nemico di pace
fece il Tempo volubile edace,
e con l'ali la falce gli diè.
Nacque un altro leggiadro pensiero,
per negare sì rigido impero,
ond'il Tempo più Tempo non è.
IL TRIONFO DEL TEMPO E DEL DISINGANNO , G.F. Häendel


Segon , partitura intimista.


Casta Diva, che inargenti

Queste sacre antiche piante,

Al noi volgi il bel sembiante,

Senza nube e senza vel!

Norma, Bellini


Nota : propera entrada a dos tintes i entrellum

30 de novembre, 2008

Lundi on va s'amuser

Els dilluns és bo encetar la jornada amb entrada optimista, car moltes i feixugues seran les càrregues que la Divina Providència i l'actual sistema social a Occident, dipositaran sobre les nostres espatlles i sobre la nostre neurona solitària.Domenico Ghirlandaio. The Confirmation of the Rule of the Order of St. Francis by Pope Honorius III . c.1480-1485. Fresco. Santa Trinita, Sassetti Chapel, Florence, Italy.

Per això la primera imatge és profètica: L'home abandona les enganyifes materials i estima els altres vius des de la misèria de les coses i la riquesa de les idees.

Nota : No és casualitat la tria de Domenico
di Tommaso Bigordi
anomenat Domenico Ghirlandaio , car és florentí i açò te lligams amb la entrada de demà dimarts, unicament apta per Illuminati i dedicada a M.O.J. amb afecte.

Ara be retornant a aquest vot franciscà per la pobressa, vigileu no haver de vendre el poc que us quedi, cas d'aquest 'Gigoló' obra d'en Manuel Gordillo ÁlvarezObra de Manuel Gordillo Alvarez i trobat al blog de Manuel Tena Caballero


De fet us podeu trobar en aquesta necessitat si desfalliu i us deixeu emportar per l'esclavatge modern. Bona entrada en el blog d' Oshcar Vidal titulada "Falta de Humanidad".

Això si, essent bons cristians us podeu apenedir en el darrer minut i confessar tot allò que us amoïna.Obra de Manuel Gordillo Alvarez i trobat al blog de Manuel Tena Caballero


Anem a recercar alegries que aquestes estampes del segle passat resulten un xic fosques. Esmentem doncs el triomf de la USAP , la possibilitat de llogar una 'petita' propietat a Cap Cana, les propostes pràctiques de gent amb seny, les empreses d'ací que s'expansionen enllà, la capacitat de mobilitzar dels nobles ideals.

Diferents apunts que han retingut la nostra mirada sempre inquieta, mentre maldo per trobar solució al meu particular enigma tarragoní.


Tanquem aquesta entrada primerenca de dessembre amb imatges de dofinsi la píndola musical de prescripció facultativa amb optimisme caribeny.