06 de febrer, 2009

Quatre números

Imparable i impagable la producció estadistica que ens arriba a la safata d'entrada. Avui quatre ratlles a propòsit de :
Picture Carla Bordes

El comentari de síntesi diu: "The yearbook on external and intra-European Union trade provides data on long-term trends in the trade of the European Union and its Member States. In particular, it contains annual statistics on the trade flows of the EU with its main trading partners on the one hand and between the Member States on the other. These statistics are broken down by major product groups. The publication also includes extra chapters on the trade of candidate countries and EFTA members. "I per encetar dos sèries amb visió global:
On veiem que el comerç mundial s'incrementa a un ritme més ràpid del que segueix la U.E. Val a dir que el nostre pes específic en el total de les exportacions minva del 23,9 % fins el 17,4 % i atenció els EEUU baixen la seva participació del 27,8 % al 11,6 % .

La Xina surt del no res i avui representa un 12,2 % del total d'exportacions. Igualment Korea del sud, Hong Kong, Rússia o Singapur que l'any 1958 no tenien cap paper en el comerç mundial, avu atresoren per damunt d'un 3 % cadascú.

En definitiva hi ha més actors que exporten i s'exporta de manera molt més repartida.
Pel que fa a les importacions, la U.E. disminueix la seva partició del total del comerç mundial ( 22,8 % fins 19,0 % ) , els EEUU baixen ( 21,1 % fins 19,1 % ), irromp amb força la Xina fins esgarrapar un 8,3 i també destaca la creixent importància dels emergents.

S'importa més de cent voltes avui del que es bellugava el 1958 b ( 68,8 versus 7.550,9 ) .


Un mig segle esplèndid, examinat amb tot luxe de detalls ( per estat origen - destí, per sector d'activitat, ...).


Com tot no pot ser positiu , ens centrem en el detall de la pell de brau i prenem tres instantànies:

Primera


Això diu que no cobrim amb el que venem a fora el que 'comprem' més enllà de les 'nostres' fronteres. I que cada cop és molt pitjor.


SegonaAmb els socis de la U.E. no ens surten els comptes i cada cop som més el 'seu' mercat.


Tercera
Això s'en diu 'desastre econòmic' , 'cretinisme del consumidor' o 'síndrome de Zimbawe'. Podeu escollir.


A voltes les gràfiques no impacten prou i cal recòrrer als números:

Potser podeu fer l'exercici de dibuixar les linies tot fent prospectiva pels propers 10 o 15 anys. Efectivament no convida a gaires alegries.

Amagueu les carteres ! Ara toca començar a pagar les festes.

Píndola fúnebrePublica un comentari a l'entrada