18 de març, 2009

Corba d'indiferència

Ahir a la vesprada vaig finir tard la feina i ja a casa ens vam concentrar en les tasques escolars de la menuda. Així les ciències naturals, la biologia descriptiva s'emporta el temps abans del descans merescut.
Picture Carla Bordes.


Com la majoria de vegades, cada pas, cada instant resulta una elecció. Escollir entre dues opcions. ( les dues afirmacions recorden un diàleg de Matrix I !!!)

En termes de ciència econòmica, triar entre dos elements s'entén que dibuixa una 'corba d'equilibri' per on es mou la nostra voluntat. Així i de manera genèrica en diem 'corba d'indiferència'.Una corba d'indiferència representa un cert nivell d'utilitat, i totes les combinacions de béns X i Y que permeten assolir just aquesta 'utilitat' de manera que al consumidor li resulti indiferent.

  • És una corba decreixent perquè s'estima sobre un escenari fix ( restricció pressupostària, temps disponible, quantitat de treballadors,... ). Escollir més d'un element implica menys de l'altre. ( més treball escolar, menys entrades al blog ).
  • Si és una corba convexa respecte a l'origen , la relació marginal de substitució és decreixent ( apa, rumieu una estona).
  • En la gràfica superior III > II > I (utilitats) perquè representen corbes d'indiferència on les quantitats disponibles de la restricció pressupostària son més grans i també ho és la utilitat esperada en incrementar els consums d'Xi Y, puix que assumim Qx > 0 i Qy > 0.Deixem per un altre dia la qüestió del equilibri òptim, dels rendiments marginals, de la complementarietat de les opcions, etc. En tot cas penseu a cada instant en dibuixar mentalment aquesta gràfica:

i tot donant nom a cada eix ( esmorzar / treballar , gastar / estalviar ,....) feu la vostra tria. Jo vaig preferir invertir tot el temps en els deures escolars.Avui píndola 'vent del plà'

Publica un comentari a l'entrada