06 de maig, 2009

Roda el món i torna al Born.

Rodolí català sobre la circularitat i interconnexió del passat i el present. Pensament a propòsit d'una petita entrada que a horabaixa hem fet jo mateix al meu Twitter i alhora al Facebook:

"Esbufegant però seguim ! Aviat li treure'm el lloc a Sísif"
Resulta prou conegut aquest personatge clàssic [ Sísif ] i el seu terrible càstig:


« καὶ μὴν Σίσυφον εἰσεῖδον κρατέρ' ἄλγε' ἔχοντα,
λᾶαν βαστάζοντα πελώριον ἀμφοτέρῃσιν.
ἀλλ' ὅτε μέλλοι
ἄκρον ὑπερβαλέειν, τότ' ἀποστρέψασκε Κραταιΐς·
αὖτις ἔπειτα πέδονδε κυλίνδετο λᾶας ἀναιδής.
»


"A l'infern Sísif va ser obligat a empènyer una pedra enorme pendent amunt per una vessant costeruda, però abans d'arribar al cim de la muntanya la pedra sempre rodava cap avall, i Sísif havia de tornar a començar de nou des del principi (L'Odissea, xi. 593)." Font Wikipèdia


Aquest rodar , fer i desfer, començar i tornar, ens enllaça amb aquells sentiments de desànim, de impotència , de minusvàlua que hom pot sentir. Hi ha circumstàncies en la vida que poden apropar-nos a un escenari semblant al de Sísif:

  • Tal fora el cas de la mare que es farta de reclamar a la canalla que és faci el llit o reculli la habitació, fent ella mateixa un dia i un altre aquestes tasques.
  • Tal fora el cas de la parella que reclama dia rera dia que la tovallola es retorni al lloc i en la forma exacta.
  • Tal fora el cas d'aquell qui treballa i treballa, jorn rera jorn tot començant cada dia al mateix punt.
  • Tal fora el cas de qui viu avui com ahir sense avançar un centímetre en la culminació del seus objectius, desitjos, somnis.
  • .. / ...
Ben segur que si repasseu mentalment els darrers dotze mesos, podreu rememorar instants on heu estat alter 'ego' d'aquest personatge condemnat. Possiblement agafar 'distància' dels problemes, reflexionar sobre les pròpies capacitats, definir el propi 'itinerari vital' ens poden facilitar la superació d'aquesta sensació d'esforç insuficient i muralla insalvable.


Per aquells que sou creients, addicionalment podeu en el cas dels cristians aprofitar a Barcelona un dels 845 centres de culte. Alternativament podeu reflexionar sobre aquest prodigi d'éssers vius que 'mengen' electricitat i 'fabriquen' metà.


Per si de cas, avui una píndola de serenor plena.


Publica un comentari a l'entrada