03 de juny, 2009

Anacronisme viu

Ara fa una lluna, un matí de dissabte, he enfilat cap a la Plaça de la Vila disposat a trobar una alternativa a Cal Sebastià [+]. Fanfàrria de vents i retruny de tabals amb aires militars han congelat les meves intencions.



Picture Cristòfol

Efectivament una mostra de 'majorets' i bandes de música enfila el carrer d'Anselm Clavé (quina ironia de la Història ) per guanyar la Plaça de la Vila.

Picture Cristòfol



Pareix que es tracta d'una exhibició i per això van tombant pel carrer 'Rafael Casanova' diferents agrupacions. Tot escoltant, em resulta difícil distingir qui es qui i els ritmes marcials llisquen per les parets de Cal Xaconet.



Picture Cristòfol



Picture Cristòfol

Efectivament resulta fàcil pensar en les 'majorets' com un anacronisme 'viu' amb alt predicament en les barriades de la conurbació de la metròpoli barcelonita.

De nom francés i arrel decimonònica ( finals dels 1800, principis de 1900 ) son a Europa el que les 'cheerleading' o 'pom-pom girls' als U.S.A.

La coordinació de moviments, la indumentària pseudo militar, el joc amb el bastó ( twirling) donen per tota una antologia de psicologia i antropologia aplicada.

Avui ens fixem en aquesta imperiosa necessitat d'esser en grup i d'esser en el reconeixement dels altris. Així els humans, en general, portem malament això d'ésser per naltros mateixos ( això que en Sartre deia el existir en 'si mateix' ? ) .


En les nostres ciutats i vil.les, articulem mecanismes de participació i de reconeixement social. A voltes 'majorets', a voltes 'caramellaires', 'costalers', 'armats', 'sardanistes', bastoners' o senzillament comparses de Carnestoltes.

Hi ha una part nostre un xic 'voyeur' i alhora una part d''exhibicionistes'.

Potser te a veure amb aquella consciència 'narcisista' de la propia imatge i la projecció d'allò que tenim dintre.

Fixeu-vos doncs, a la feina i també amb la familia ... qui fa de 'majorette', qui toca 'trompeta', qui marca 'ritme' , qui 'aplaudeix' .

Hi ha exhibicionistes habituals?

I persones que discretament no és noten?


Píndola amb brillantor i molts gal.lons daurats.

Publica un comentari a l'entrada