26 de juny, 2009

Il Pirata

El 27 d'octubre de 1827 s'estrenà a l'Scala de Milà aquesta Òpera de Vicenzo Bellini on es mostra la història d'amor entre Imogene i Gualtiero,  destorbada pel duc  'Ernesto di Caldora'.  Ací   [ Il Pirata ] trobareu el 'libretto' sencer.
Picture Cristofol

El segle XX ( i també ara el nostre ) ha estat farcit de 'pirates' menys romàntics. Pocs d'informàtics i molts de polítics, econòmics, militars, metges,.... Poseu noms.

Tot endreçant les lleixes  ( 'estanteries' que dirien a 'La Nostra'  ) m'he retrobat amb Robert H. Bates i el seu 'Prosperidad y violencia' .

Anem a les conclusions:

"Enfrentando a unos grupos y regiones con otros Obote se mantuvo en el poder, incluso adoptando medidas que empobrecieron a su país.

La suerte de Uganda,  como la de Ghana,  muestra, pués cómo pueden explotar los gobiernos la rivalidad entre las comunidades locales  y sobrevivir políticamente, incluso sin generar crecimiento econòmico
" (1)


No cal gaire més per recordar aquest darrer decenni, les tensions entre Catalunya i Espanya, Barcelona - Madrid, Estatut  vs. Constitució i 'tutti quanti".


L'enfrontament de les parts, el 'Divide et vinces' d'en Juli Cèsar és  molt present en la nostra vida quotidiana, en les relacions interpersonals, en les posicions dels agents socials, en la geopolítica, en el dialeg Nord-Sud.


Tú també fas de pirata ???Avui píndola amb ganxo.Ascolta...
Geme l'aura d'intorno... Ecco l'ignuda
Deserta riva, ecco giacer trafitto
Al mio fianco un guerrier... ma non ? questo,
Non ? questo Gualtier... ? desso Ernesto.
Ei parla... ei chiama il figlio...
Il figlio ? salvo... io lo sottrassi ai colpi
Dei malfattori... a lui si rechi... il vegga
Lo abbracci, e mi perdoni anzi ch'ei mora.
Deh! tu, innocente, tu, per me l'implora!
Col sorriso d'innocenza,
Collo sguardo dell'amor,
Di perdono, di clemenza,
Deh! favella al genitor.
Digli, ah! digli che respiri,
Che sei libero per me;
Che pietoso un guardo ei giri
A chi tanto opr? per te.
(Odesi dalla sala del consiglio un lu?gubre suono).
Qual suono ferale Echeggia, rimbomba?
Del giorno finale ? questa la tromba!
Udite...


(1) Bates, Robert H. (2001) , " Prosperity and violence: the political economy of development", Ed. W.W. Norton & Company, INC.Publica un comentari a l'entrada