03 de novembre, 2009

Parlem d'IVA ( VAT taxation)

A propòsit de la nova coalició de la CDU/CSU alemanya amb el FDP , el dia 26 d'Octubre ambdós blocs varen signar un acord de governabilitat que inclou un interessant paquet de mesures fiscals, especialment adreçades a les empreses (persones jurídiques).
Amb data d'efectivitat de primer de gener de dos mil deu   (  01-01-2010 ) aquest 'pack' de mesures forma part d'un ambiciós conjunt per vèncer la crisi i establir un període de creixement consistent.

En podem destacar modificacions com  l'eixugament de pèrdues fiscals d'exercicis anteriors, límit de la deducció fiscal dels interessos les despeses al 30% de l'impost sobre EBITDA,  regles sobre canvi de la base i objecte de negoci,  sistema de càlcul per pagar taxes d'immobles llogats,  impost de transferència de bens arrels,  la
abolició de l'impost sobre el comerç alemany, ....


Es tracta de facilitar la recuperació de les empreses i comprometre-les en incrementar la competitivitat de la economia alemanya. Encara més, s'incentiva  explícitament l'esforç en recerca i desenvolupament.


Si com qui no vol la cosa fem un cop d'ull al 'paquet' fiscal  que el 'Reino de España' ha implementat darrerament, resulta nit i dia,  un escenari a les antípodes de l'altre. Temps al temps.

Això si, davant del rigor estadístic germànic, podem contraposar algunes dades que fan fredor.  Per exemple, si examinem amb detall l'informe  Reckon  anomenat  'Study to quantify and analyse the VAT gap in the EU-25Member States' les dades que ens corresponen resulten sorprenents.


El  'VAT gap'  no és exactament una mesura del frau fiscal ( fixeu-vos en les explicacions a les pàgines 5-8) encara que sí implícitament  hi ha d'ésser reflectit.

Fixem-nos en el  2006.

Hi ha llocs com Grècia  ( 30% ), Hungria ( 23 %)  Itàlia ( 22% )  on les dades  -discutibles- flairen allò que el seny ens diu. Tanmateix podem dir de Bèlgica ( 11 % )  Alemanya ( 10 % ) Austria ( 14 % ).

I que diu l'informe de l'Estat Espanyol ?   Doncs  2 %.  

No és broma ! 


Resulta que el nostre diferencial entre la estimació d'IVA a declarar i el que efectivament s'ha declarat i liquidat és més baix que el de Suècia  ( 3 % ) i marca l'estàndard de país virtuós, seriós, ... exemplar.


Podeu contrastar les xifres amb allò que veieu en la pràctica quotidiana  i trèieu-ne conclusions.

Puix que no hi ha paraules, avui píndola a ritme de pasdoble i 'olé'Publica un comentari a l'entrada