28 de març, 2009

Dissabte a horabaixa

Tinc a la esquerra en Roc Fernàndez, al davant el professor José Antonio Donaire i a la dreta els bons amics i en David Badia . Darrerament la televisió 'no me pone' i amb un centenar llarg de persones d'arreu del territori sóc tancat a Granollers a les jornades de la Catosfera.Ens parlen de participació, de Guadalinfo, de comunicació, xarxa, atemporalitat, connexió.Picture Mantero


Amb una velocitat trepidant s'han anat succeint debats, intervencions, idees, 'flashos'. Hi ha talent, claredat i coneixement.


La Catosfera, món real del món virtual, entre twitters, bloggers, ... compleix abastament l'objectiu de 'nerwork knowledge' i de 'personal melting pool'.

Explicavem en unaltre entrada que posiblement a la crisi se la suoerarà amb feina i amb coneixemnt. Avui i ací hi ha molts dels qui ens han d'estirar endavant.


Som-hi !

27 de març, 2009

En Florin i la vidua

Setmana trepidant i molts 'inputs' per ésser païts i rumiats amb calma. El mes caduca els dies al ritme que els colibrí bateguen les ales i les hores s'amaguen en el passat emportant-se moments, records, ...
Paint Dorin Pantalir


En Florin és l'autor del diccionari Català - Romanés / Romanés - Català i a diferència del nostre venerable Coromines, amb només vint-i-tres anys d'edat.

Pareix que no en tenia prou amb aquest diccionari i per això aquest dimarts ens convidava, l'amic Florin, a la presentació de la Casa de Romania de Catalunya.


Picture Cristòfol

Ple de gom a gom i èxit total d'una iniciativa ben lloable. A la meva ciutat s'han fet entitats per recordar als qui han nat fora que 'són forasters en terra extranya' ; en Florin impulsa un lloc de trobada per recordar als 'catalans nouvinguts' el respecte per unes arrels.

Hi ha 180 graus de diferència entre una i altre maners d'entendre on sóm i que volem.

Fixeu-vos qui escull per exercir d'amfitrions:

El mosén és ara mateix organitzant l'Apostolat del Mar a Romània, el Dr. Jaume Aymar és el responsable de Ràdio Estel, en Dorin Pantalir és un prestigiós pintor rumanés.

Finalment Raisa Vieru és la vídua de Grigore Vieru, un extraordinari poeta moldau.


Picture Cristòfol

A la fí un poema d'aquest il.lustre home gravat en pedra dona testimoni d'aquest dia.

Heus ací un dels seus poemes en aquella llengua tan propera.

Acasă


Toamnă târzie
la noi la Lipcani,
rece ca sfecla de zahăr.
Mă trezesc dimineaţa
cu toate lăicerele casei pe mine,
ostenit de greul lor colorat.
„Mă temeam să nu-ţi fie frig“,
zice mama.
Vin rudele să mă vadă,
vorbesc în şoaptă afară
ca la priveghi,
să nu-mi tulbure somnul
şi ţistuiesc pe cei mici
să fie cuminţi.
Mă aplec să le sărut mâna,
ele şi-o smulg îndărăt:
„Nu trebuie...“
ruşinându-se de pământul
de sub unghii şi din
crăpăturile palmelor.
O, neamule, tu,
adunat grămăjoară,
ai putea să încapi
într-o singură icoană.
Píndola escaient26 de març, 2009

Apunt africà ...

Preparo, fosca nit, aquesta entrada amb la mirada perduda al mig de la plana africana. Hi ha una sensació indescriptible en trobar-te allí sol, al bell mig de no res i de cap lloc.

Recordo vivament la llum, els sons i les olors d'aquella terra rogenca.Picture Cristòfol
Apunt intimista que retorna a la memòria, arrel d'algunes entrades en les meves fonts habituals. D'antuvi, un xic de sorpresa en trobar fora de línia el diari de Malawi [nmegi]. Realment és una terra dissortada.

D'altra banda Kenya continua sagnant pels quatre cantons: després de les confrontacions civils, dels problemes de tota índole, algues noticies colpegen el món :Drama humà, drama ecològic, .... un desastre.


Més endavant llegeixo que després de dos anys d'esforç i amb la col.laboració de dos centenars de científic, ja tenim nou mapa de la malaria: [ A NEW WORLD MAP ON THE MOST DEADLY FORM OF MALARIA ]

El titular pot èsser: "Un 70% dels 2.400.000.000 humans del planeta és en zona de risc" i posiblement no ens calgui cap comentari addicional.

Podeu trobar aquest mapa animat a [ Mapamundi de la malària ]


Altres noticies que criden l'atenció són el dèficit pressupostari egipci [ Notícia de Reuters ] i també aquesta ben clarificadora sobre la corrupció i els bancs occidentals:


L'article explica ben detalladament, negre sobre blanc quins banc occidentals ajuden a mantindré viva la corrupció a Àfrica. De fet ja hem esmentat en altres entrades pretèrites, que cadascú de nosaltres en pot ser partícep.

Si tens diners al Barclays o al Citi,.. els teus bitllests entren costat per costat amb el de corruptes, corruptors, assassins, ... el toll de sang innocent resulta immens.Picture Cristòfol

com exemple tenim:

" The banks that received Abacha's stolen funds are: Australia and New Zealand Banking Group, ANZ, London Branch; Bank Len, Zurich; Bankers Trust Company, London; Bankers Trust Company, Frankfurt; Bankers Trust Company, New York; Banque Barring Brothers, Geneva; Bank in Liechtenstein A. G. Vaduz; Barclays Bank, New York; Barclays Bank, London; Banque Edouard Constant, General; Banque Nationale De Paris, Geneva; Banque Nationale De Paris, London; Banque Nationale De Paris, Basle; Citibank N. A. London; Citibank N. A. New York; Citibank N. A. Luxembourg; Citibank Zurich; Credit Lyonnais , New York; Credit Suisse , New York; Credit Suisse, General; Credit Suisse, Zurich; Deutche Morgan Grenfell, Jersey; FIBI Bank (Schweiz) A. G. Zurich; First Bank of Boston , London; Goldman Sachs and Company, Zurich; Gothard Bank, Geneva; LGT Liechtenstein Bank, Vaduz; Liechtenstein Landesbank, Vaduz; M. M. Warburg and Company, Luxembourg; M. M. Warburg and Company,Zurich; M. M. Warburg and Company, Hamburg; Merrill Lynch Bank, New York; Merrill Lynch Bank, Geneva; Midland Bank, London; National Westminister Bank, London; Paribus, London; Paribus, Geneva; Royal Bank of Scotland , Leeds; Standard Bank London Limited, London; UBS AG, Zurich; UBS AG, Geneva; Union Bancaire Privee, Geneva; Union Bancaire Privee, London; London Branch; Verwaltungs Und Private Bank A. G., Vaduz; and ANZ, New York; ANZ, Frankfurt. "


Si no voleu amagar el cap sota l'ala i voleu conèixer millor.... paseu per Global Witness.
Píndola arrelada

24 de març, 2009

CNJC 30 anys .. i un dia

Aquesta setmana serà curulla de celebracions i actes emotius en l'ordre més personal. Com ja he deixat escrit, el temps gaudit i la distància recorreguda cada volta més i més considerable.Picture Kandinsky


Dimecres hi ha l'acte formal per commemorar 30 anys del CNJC Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Organisme juvenil, creat per LLei del Parlament representa i aglutina les entitats de joves d'arreu del país. Explica en la seva plana que:

Com a plataforma independent, crítica, plural i democràtica, el CNJC té 5 objectius bàsics:

  • Fomentar l'associacionisme juvenil i, en general, la participació democràtica

  • Fer de pont entre la gent jove i els poders públics per millorar la situació juvenil

  • Promoure les relacions entre les entitats juvenils, la coordinació i el dinamisme de les entitats juvenils

  • Impulsar informes i estudis propis sobre matèries relacionades amb la joventut

  • Projectar l'activitat del moviment associatiu català en l'àmbit internacional


En tinc l'honor d'haver estat en el Secretariat que presidit per LLuís Font prengué el relleu al que dirigia en Narcís Castanyer.


Per cert, aquest darrer s'avança a la moda 'liberal' del Conseller Bargalló i ja fa molts anys fou conegut per la seva natural resistència a la 'corbata' en actes institucionals.


En aquella època la seu era a Diagonal 415 ( Ara també al Facebook ) i l'interlocutor a la Generalitat fou l'Enric Puig i Jofra. Presento les meves excuses pels errors i les mancances.

Si em permeteu un apunt sorneguer, puix que el mur de Berlín encara era al seu lloc, molts somiàvem un món millor i teníem ferma convicció en la bondat intrínseca de la natura humana.

En caure el mur, molts han estat els desertors que s'han passat al bàndol del 'todo por la pasta' Pareix que hi ha un virus que els fa imbècils i no recorden que han de morir indefectiblement.

Per un 'si de cas' no sou en aquest feix de sàtrapes i escanyapobres, us encoratjo a seguir la tasca actual del CNJC Podeu subsciure-us al [ butlletí ]


Avui com ara fa vint-i-cinc anys necessitem esplais, agrupaments escoltes i entitats juvenils a cada racò, a cada barri a cada poble del nostre petit pais.


Perque ja fa anys i panys que és escrit : només podem collir allò que sembrem i conreem .

Entrada dedicada a A.A.U. . Demà post internacional

Píndola nostrada i sentida 'Bona Festa'
Casa de la Vila i banlieu metropolitana

Sóc a Sant Adrià de Besós, a la part final d'allò que el benvolgut JCM anomena sorneguer, el 'Queens' de Barcelona. A Solei, mentre el dia bull guaito l'edifici consistorial.


Picture Cristòfol

A diferència del meu poble, van estructurar un nou centre ara ja fa un grapat d'any. Un centre dotat d'un edifici relativament modern i d'una plaça ample. Com sempre fan els d'esquerra destenyida ...., plaça dura, des angelada, inhumana, però plaça al cap i a la fi.Picture CristòfolPicture Cristòfol

Nosaltres tenim el desconhort de voler salvar un edifici lleig, gens funcional i clarament insuficient. Puix que sobresurt de la mediocritat general, conservem aquest 'tresor'


Ara fa unes entrades parlàvem de la corba d'indiferència. Avui, em ve al cap la 'funció d'utilitat' que és un altre manera d'explicar els estranys mecanismes de les decisions humanes.

Si en voleu més, podeu adreçar-vos, per exemple a l a Viquipèdia o a qualsevol [ document ] de lliure disposició.

Tornem però a la realitat de ciment vora el riu (Besós ). Així la nostre enciclopèdia en xarxa preferida ens diu:"El districte de Queens és el comtat ètnicament més divers als Estats Units. Segons la Revisió de la Comunitat Americana (revisió anual del cens) de 2005, de l'Oficina del Cens dels Estats Units, els immigrants són el 47,6% dels seus residents totals. S'estima que per a l'any 2010, la majoria de la seva població serà nascuda en l'estranger"


Potser és temps de repensar seriosament quin model de convivència hem de bastir a les ribes del nostre riu, als peus dels nostres turons.


Sempre ens queda oberta la possibilitat d'esdevenir una de les 'banlieu' de la gran Barcelona.


Avui una píndola que no us deixarà indiferents
La proposaré pels que es vulguin treure el First Certificate en llengua de Raimón LLull

22 de març, 2009

AEIC ben a prop de casa...

Avui escric una d'aquelles entrades que em fan particular goig puix és positiva i per donar a conèixer una tasca callada que té molt de mèrit.

Ara fa anys em vaig subscriure a la [ Llista de distribució ] de la AEIC.

Que és això de la AEIC ?


Doncs, AEIC és l'acrònim de "Associació d'Ensenyants d'Informàtica de Catalunya". Vaja, curt i ras, la gent que prepara la nostra canalla pel món que ens arriba.

Així de clar exposen el seu objectiu fundacional:

ENSENYAMENT I INFORMÀTICA
1. Per un programari lliure i en català
2. Mínims garantits en el currículum de l'alumnat
3. Formació professorat en el Centre, segons necessitats
4. Millora equipaments (Internet i dotacions centres)
5. Suport tècnic i reconeixement coordinadors/es d'informàtica
+--------------------------------------------------------------+
| Participa als Fòrums d'Informàtica de Centres de l'AEIC! |
| |
| - Fòrum general: http://www.elistas.net/foro/aulainf |
| - Fòrum ofimàtica: http://www.elistas.net/foro/oficentres |
+--------------------------------------------------------------+La circumstància que fa escaient aquesta entrada s'entendrà de seguida:

La trobada que organitza la AEIC el proper dia 28 de març a l'IES Terra Roja de Santa Coloma de Gramenet.

El fil conductor de la trobada serà el programari lliure i en concret la distribució educativa Linkat GNU/Linux.

La trobada començarà a les 10:00 i acabarà a les 13:00 hores (hi haurà un petit break de 15 min.)


L'ordre del dia serà:


1. Programari lliure i estat actual de la Linkat (Joan de Gràcia)
2. Visita "in situ" dels terminals lleugers i ultralleugers (Joan Devis)
3. Coffee Break
4. Taller de Linkat (Joan de Gràcia): - compartició de l'escriptori Linkat (vnc i xdmcp).
- ajuda remota (help desk) amb Yuuguu
(opcionalment: - clonatge de màquines amb Clonezilla)
5. Torn obert de paraules


En la comunicació interna hi ha l'agraïment a l'IES Terra Roja la bona predisposició per cedir el centre per fer la trobada. També les dades del centre així com la seva geolocalització:

IES Terra Roja

Circumval.lació, 45-57
Santa Coloma de Gramenet
Tel. 93 386 93 08

Geolocalització:

http://tinyurl.com/dga8j4Com assenyalava a l'inici, segueixo discretament la activa tasca d'aquests professionals que malden per oferir el millor amb les millors eines possibles.

Dono testimoni del seu patiment davant la poca sensibilitat del Departament d'ensenyament i de les dificultats del dia a dia, sobresaturat i gens reconegut.

Avui píndola senyorívola per acompanyar.

"Eja Mater, fons amoris" es la tercera parte del Stabat Mater, composición que evoca el sufrimiento y el dolor de la Madre ante la cruz.

0,01 Las sopranos inician la composición con un intervalo de segunda mayor, inmediatamente las altos las imitan a una cuarta descendente de distyancia con la misma melodía, se trata de un procedimiento contrapuntístico muy usado especialmente dentro de la forma fuga (esta composición estrictamente no lo es).

0,12 Entrada de una nueva voz en los tenores.

0,18 Entrada de otra nueva voz en los bajos esta vez con el tema o sujeto de la composición.

0,48 Articulación que marca un punto y seguido en la composición, después de ella quedan solas las voces de soprano y tenor, agregándose luego las altas y los bajos, en ese orden, e imitándose unas a otras.

1,50 Nuevo punto de articulación del discurso, muy cercano al final de la obra.

Gràcies Pancracio