19 de juny, 2009

Veu d' Àngel ...

El jorn es marceix i els darrers minuts escampen ràpids. La veu celestial de Natalie Dessay dibuixa un fons musical per reflexionar i repensar. Dedicar uns minuts a pensar els objectius del dia, en llevar-nos i altres minuts per evaluar-ne els resultats.

Hi ha qui neix i mort com s'aixeca i s'adorm, val a dir gris i només gris. Un malbaratament de recursos i oportunitats.Picture Cristòfol


Anem per això dels malbarataments i apunte'm el que ens arriba pel cantó de la economia:

1. Informe monogràfic a les Publicacions del Departament d'Economia i Finances anomenat [ Metodologia i càlcul de la balança fiscal de Catalunya amb l'Administració central 2002-2005 ]
2. Una noticia titolada [ Els catalans cobrarien 2.500 euros més de pensió amb una Seguretat Social catalana ]
3. Un assaig de cojuntura dels serveis d'estudis del BBVA [ Estados Unidos ]
4. Situació dels embassaments d'aigua [ Embalses ]
5. El butlletí de les 'news' d' InfoMigjorn [ Butlletí]
6. ... / ...

Encara que el domini de les Ciències Econòmiques resulta abassagador , em queda a la memòria auesta miniatura sobre el sentir i l'escoltar:

"Malgrat que aquests dos verbs tenen un significat diferent i clar, de vegades ens trobem parlants de la llengua que els confonen. El verb escoltar designa 'parar atenció a algú o alguna cosa', és a dir, hi ha una acció voluntària d’aquell que percep, i en canvi el verb sentir fa referència a 'percebre per mitjà dels sentits', sense que suposi cap mena de voluntat del qui percep.

Així doncs, direm, per exemple: Escolta el que et dic, A la Mercè li agrada molt escoltar música. En canvi, direm, per exemple: Sento xiular el vent; Des de casa, sentim volar els avions. Fins i tot, distingirem un verb de l’altre en exemples com ara: Se sent un soroll llunyà: escolta!; Dius que no em sents, però és que no m’escoltes."

Si la cosa resulta prou clara, aleshores és el moment de preguntar-vos si de bon matí us sentiu o potser us escolteu.

Pindola celestial i adormida.


Come per me sereno
Oggi rinacque il dì!

Come il terren fiorì
come fiori più bello
più bello e ameno!
Mai di più lieto aspetto
Natura non brillò:
Amor la colorò
amor del mio diletto,
amor, amor la colorò
amor,
ah sì, del mio diletto, amor

17 de juny, 2009

Una societat amb valors és una societat amb futur

"Una societat amb valors és una societat amb futur ", ha estat el lema d'enguany escollit per Càritas a Tarragona amb motiu del Dia de la Caritat.

Amb més de nou cents voluntaris i tot l'entusiasme del món, realitzen una intensa tasca i ens conviden a "aprofundir i reflexionar sobre el model de societat en que vivim, presentant quatre valors que són la comunió, la participació, la diversitat i la gratuïtat, que ens han d'ajudar a reconstruir la nostra societat fent-la més humana i habitable, especialment per els que viuen marginats i exclosos. "Font Servei d'estudis del BBVA

Nobles ideals en temps difícils, fàcilment acceptables per un bon gruix dels nostres conciutadans.Així, al temps que uns fan festa grossa per inaugurar la T1 i d'altres continuen amagant bitllets de 500 Eur a Dubhai o Singapur ( ), tanmateix hi ha persones senzillesa i anònimes que es preocupen pels veins.


Recordeu la última volta que heu fet un petit gest solidari ?

I que priva de fer-ne un altre ?

A voltes resulta tan senzill com això que fan al Paraguai .


Picture Carla Bordes

On són les vostres mans ?


Píndola gris15 de juny, 2009

Dalleu el blat ... segueu arran

Ara fa dies que no apuntem que passa al món. A banda del que obre portada de noticiaris i documentals ( NO-DO ), resulta pràctic donar una ullada a prospectives i estudis.

Avui amb tots vostès la nota que 'Observatori de Matèries primeres del BBVA ens lliura diligentment.

Font Servei d'estudis del BBVA

" El precio del petróleo rompió la barrera de los 70 dólares la semana pasada, alcanzando su valor más alto desde octubre de 2008. Una revisión al alza de las previsiones de demanda de la IEA, la producción industrial china y la fuerte caída de los inventarios de petróleo de Estados Unidos han contribuido a impulsar los precios del petróleo al alza. Las posiciones no comerciales en los mercados de futuros también sirvieron de soporte
"

Amb una entrada així ja podem començar a tremolar. Fixeu-vos que hi ha economies que segons les dades disponibles poden haver tocat fons i començar a estabilitzar-se, recuperar, .... i a casa nostra encara estem en caiguda lliure i sense veure el fons del pou.

Això vol dir que ens podem trobar el preus de les nostres importacions ( i som mastodònticament deficitaris ) amunt enlloc d'avall.

Seguim.Font Servei d'estudis del BBVA


Podeu veure totes les gràfiques a [ Document ]


" El reporte de la USDA de la semana pasada sirvió de apoyo a los precios del maíz y especialmente a los precios de la soja.

Las previsiones para la producción de estos dos productos en la temporada 2009-2010 se redujeron y los inventarios de soja en EE. UU podrían alcanzar los niveles más bajos en 32 años.

De acuerdo con las autoridades brasileñas, la cosecha de 2009 se reducirá un 7,6%, más de lo que había sido anunciado anteriormente.

Se espera que la producción de café en Brasil caiga un 14%, la producción de soja un 3,0% y la producción de maíz 16%. Por otro lado, se prevé que la oferta de caña de azúcar crezca un 6%
."

Queda clar que alimentar la Humanitat i 'jugar a futurs' amb el nombre de morts i desnodrits ... va en el mateix bitllet. Coses de la societat moderna que s'absté molt de votar i de mirar-se al mirall.


Sempre ens queda, però, l'alegria en conèixer que les joies de l'avia ara valdran més cèntims ( si no erren els gurus de la economia, es clar )

" Las posiciones no comerciales de oro en los mercados de futuros alcanzaron su nivel más alto la semana pasada desde 2005 de acuerdo con los datos de la CFTC "

El rei 'Midas' agaraeix a tothom un món tan just i tan solidari.

Tanmateix en LLucifer està llogant pisos 'de protecció oficial' per encabir-hi tantes ànimes negres com hi ha al món Occidental. I amb els cèntims guanyats qualsevol aspirant a 'Presidente' de club de fútbol pot comprar joves desgraciats a països poc afortunats


Avui píndola caustica.14 de juny, 2009

Treue und Ehrlichkeit

Ara si que podem confessar que ens fem grans. És divendres al capvespre i un xic esgotat ( !) enfilo Avinguda d'Amèrica amunt, tot repensant aquesta 'fidelitat' a la nostra ciutat.


Picture Cristòfol

Certament "Treue und Ehrlichkeit" són dos conceptes que en llengua de Kant expressen aquesta idea de 'Lleialtat i Honestedat' a un espai i a un temps. I en el nostre cas això és ben visible divendres a hores nones.


Efectivament al Districte III, al Singuerlin, és celebra la recepció d'entitats al Centre Cívic. Hi ha moltes persones que aplegades que traspuen aquest compromís vital.


Potser per això la persona que fa el pregó parla sobretot d'un valor prou nostrat, 'amistat'. Dolça és el nom de la tinent d'alcalde, municipal i dolç resulta el parlament ben farcit de cites clàssiques. Així la cinquena forma de relació entre persones que esmenten els texts de Confuci, resulta l'eix central de les seves paraules i dels seus agraïments.


Perquè en eixa sala hi ha sobretot amics que venen de lluny i van encara corriol enllà.


Picture Cristòfol

Baixem del núvol i repensem les nostres etapes vitals. Pel camí anem fent noms presentats ( i ràpidament oblidats ) coneguts llunyans ( al congelador) , coneguts propers ( descongelats o no ) , amics perduts, amics oblidats, amics presents i amics eterns.


Reflexionem especialment sobre els amics 'oblidats' i les circumstàncies d'aquest 'oblit'. Com diu el títol són la lleialtat i la honestedat dos adjectivacions del concepte 'amic'. Si en recordeu d'oblidats repenseu-ne els motius.Loyalität zu den Menschen ist nur möglich, von der höchsten persönlichen Ehrlichkeit.