22 d’agost, 2009

Qüestions marines

Tot just toquen les set del matí. Campanes llunyanes acompanyen el meu pas matinal pels darrers decà-metres del Gaià fins albirar la llum del blau mediterrani. 


Picture Cristofol

A tocar el Castell de Tamarit hi ha un fràgil espai de verd, de joncs, de refilar d'ocells i de silencis d'aigües dolces amarades de pau.
Picture Cristofol

La visió panoràmica d'una Arcàdia feliç, s'omple amb els primers compassos de les 'Symphonies pour li soupers du Roy',  música fastuosa escrita a tombar el segle XVII per Michel Richard Delalande.

Picture Cristofol

Així, tot fruint de les dolces harmonies versallesques, [ fixeu-vos en la partitura de "Les fontaines de Versailles sur le retour du Roy", estrenada el cinc d'abril de 1683], recordem que Mestre de la Capella Reial, Delalande fou, fonamentalment , autor d'obra religiosa.

Els seus motets, juntament amb els de Nicolas Coupillet, Pascal Collasse i Guillaume Minoret omplen de solemnitat la cort de LLuís XIV.

El Sol, aquest astre tan  lligat a la figura de qui a les portes de la mort digué "Je m'en vais, mais l'État demeurera toujours." , el Sol s'enlaira i amara aquest petit racó obra del miracle immemorial de Sant Magí.

" On el meu gaiat caurà, un riu hi naixerà"   explica l'origen d'aquest riu Gaia ; el Castell de Tamarit en marca la mort final.

Les dolces onades que en barren el pas són qüestions marines.16 d’agost, 2009

Horabaixa a l'Hort de Sant Cebrià.

Horabaixa, a les Illes.


Vesprada al país Valencià.
Temps de repòs, calma i serenor a l'Alt Empordà.
Foto Cristòfol.


El rellotge és detura i una suau tramuntana alleugera la gespa foragitant la daurada cremor estiuenca. A Torroella de Fluvià la terra és generosa i els matissos dels colors nets i clars. Com diria en Josep Pla, és l'Alt Empordà un paissatge endreçat.


Hui a horabaixa, sóm a l'Hort de Sant Cebrià, casa pairal esdevinguda llar de turisme rural. Bon gust i 'savoir faire' configuren un espai excepcional, mereixedor de la fotografia de portada a 'El Mueble' número 561.


Ves per on, a horabaixa, és possible gaudir, d'un excel.lent tè, del refilar d'ocells al jardí i d'un magnific servei tecnològic ( wifi + free laptop). Paradoxes que te la vida, fa encara no trenta cinc anys aquestes parets guardaven un 'cuartelillo' de la Guardia Civil.


Trenta tricornis, a major glòria del Duque de Ahumada, per 344 persones, vil.la tans catalans la improbable rauxa dels quals atemorí un cacic barcelonita, afincat ací, fins al punt de pagar de la seva butxaca, les escoles i la esmentada caserna benemèrita ara ja fa una colla de decenis.


Ja se sap que de cacics, i de llepes tanoques que 'hablan castellano porque es más fino', a Barcelona en hi ha a dojo. 'Sociovergència' en estat pur.


Així, la dolça pau que a horabaixa traspua l'Hort de Sant Cebrià, endolceix l'exabrupte que em ve al cap.


Res a veure amb l'entorn metropolità del Cap i Casal on la bogeria pel ciment i el 'pladur' pareix no tenir límits.

Que us ve de gust ?


Nature and its symbols

Si aneu al J. Paul Getty Museum a 'Los Angeles', detureu-vos davant del quadre "Flower Still Life", fruit l'any 1614 dels esforços del mestre Ambrosius Bosschaert, the Elder.Tot gaudint-ne la execució, el cromatisme, la perspectiva, ... jugueu a comptar les papallones. Un exercici intranscendent, fútil, un xic de badoca encalmat que apaivagara els molts impactes que, sens dubte, una completa visita al complex Centre Getty.

Per cert, teniu fins Tot Sants per delectar-vos amb la selecció ( del propi fons) de paisatgistes francesos dels segles disset, divuit i dinou.

Ara be, puix que no sempre ve de gust esmerçar temps en volar, en controls, aeroports i demés parafernàlia urbanita, podeu escollir alternativament, recrear-vos amb la natura que , ben segur, us envolta no lluny de casa.

La natura és plena de símbols i les ciutats son curulles de persones que no guaiten el cel, que no fiblen l'iris en els ínfims detalls de la vida que els envolta.

Recordes la darrera volta que vas veure una papallona ?

De quin color tenia les ales?