04 de setembre, 2009

Qüestió de lletres

L'altre dia corrien bytes per la xarxa recomanant una nova entrada al blog on l'Albert García Pujadas [ en @qtorb , és clar]  endreça pensaments  raonats. El títol, prou entenedor,  "El nuevo fracaso escolar"  ,  arrodoneix un contingut que mereix del vostre temps.


Era dimarts, 1de setembre, de bon matí i el món voltava com sempre. Potser per això  a la Flama és feien ressò d'uns fets inacceptables. [ En el món hi ha més de 776 milions d’adults analfabets  ]

Comença tot explicant que "El proper dia 8 de setembre és el Dia Internacional de l'Alfabetització. Cal recordar que més de 75 milions d'infants no van a col·legi i els índexs d'absentisme i d'abandonament escolar són proporcionals al nivell de pobresa de les famílies. "

Així mentre a casa nostra el ministre del ram s'agenolla davant la industria televisiva i avança la TDT, als vagons de 'segona classe' hi ha el que hi ha.

Podeu tenir per segur que ens els propers cinc anys hi haurà la capacitat tecnològica ( i la viabilitat econòmica ) per difondre massivament TV, Cinema, Ordinadors en format  3D.

A menys d'un decenni vista una cosa tan 'futurística' com els missatges hologràfics de la Guerra de les Galàxies,  serà una joguina quotidiana en mans d'adolescents de 'primera classe'.Rumieu un xic sobre el paper del professorat, dels progenitors, de la família,  en el cas d'aquests 'privilegiats' . Penseu també si mantindrem els vagons de 'segona classe' .

I pel mig potser cal repensar aquest 'tren de futur' , aquestes vides  en desplegament  , per quina mena de VIA han de rutllar.  És clar que, en parlar de via, ens referima Valors, Idees, Actituds.

De veritat hem d'inculcar nobles valors i  ideals  tot guaitant amb actitud indiferent davant 776 milions d'analfabets perquè-ens-dona-la -gana ?Lascia ch'io pianga
Mia cruda sorte,
E che sospiri
La libertà.

Il duolo infranga
Queste ritorte,
De' miei martiri
Sol per pietà.


31 d’agost, 2009

9 8 7 De Sant Lleïr o Lliceri, bisbe de Coserans (s. VI).

987 és la dada exacte.   I no per  qüestions cabalistiques, ni per raons de la electrònica més puntera.   987 és un guarisme, una referència per situar a l'univers la ermita de  Sant Lleïr o Lliceri, bisbe de Coserans (s. VI).


Picture Wikipèdia

Que caram, si hui és el primer jorn de setembre, toca aquest venerable personatge en els nostres pensaments, encara que possiblement s'ens faci més dolç a la memòria repescar el fet que l'any  1715 mort a França el  rei  Louis XIV, el "Roi-Soleil", 77 anys irrepetibles.

Pel mig hi ha 72 anys de regnat,  que enriu-te'n d'en Fidel, en Ceaucescu, el Faro de Occidente,  o el socialisme a l'Ajuntament de Barcelona.   Puix que, llevat d'imponderables,  encara soc al tercer quart de ma vida terrenal (que n'hi ha d'altre ??? ) , això d'un paio manant setanta dos anys no sedueix el meu enteniment.

Crec que hi ha d'haver 'llei i ordre' però que el nostre petit globus avança prou ràpid com per canviar donant tombs tombs. Vaja poc, poc d'allò de 'lo dejo atado y bien atado'  i molt de  'mobilis in mobili', deliciosa divisa del capità del Nautilus.

Potser per això aquesta entrada simbolitza alhora allò que és permanent i allò que és mutable. Fixeu-vos en els guarismes i pregunteu-vos quans 7 surten ?  Quantes voltes heu de perdonar segons ja està escrit ?  Quina és la suma total de totes les xifres ?

Doncs ara fixeu-vos en l'any que segons les savis de  l'imperi Bizantí  marca la creació del Món i el començament del seu calendari.  Resteu-li la nostra xifra i feu-ne tres voltes quatre parts .

Si fem cas a la meva avia, la meitat us pot portar malastrugança.

Avui píndola entretinguda.


30 d’agost, 2009

Blog day

A Catalunya el temps fuig sense aturador i encara calenta la diada de Sant Félix, estrenem el nostrat jorn dedicat a Sant Ramon Nonat. Ell fou una de les tres persones ( junt amb Adam i Eva ) que visqué sense nàixer.


Picture Santi, beati e testimoni.

Fill l'any 1204 d'el Portell, exercí de pastor i viatja a terres llunyanes, a Àfrica.

Potser pel fet de ser català, potser per la seva tasca d'alliberament, potser per la seva transcendència més enllà de la mort física i terrenal,.... resulta totalment escaient que en aquest dia el mon, la xarxa hagi edificat un pilar a la comprensió i a la diversitat:
Efectivament i per cinquè any la comunitat blogaire s'hipervincula i es recomana tot afermant la xarxa cibernètica. Heus ací la imatge a propòsit d'aquest esdeveniment:

Blog Day 2009


Si el darrer any feiem cinc recomanacions ben preuades, avui no ens quedem curts i us fem esment d'aquests cinc petits tresors d'arreu:

  1. En primer lloc Hospitalibus , una mirada amb lluentor d'infant a la Baetulo actual.
  2. En segon un de ben específic El darrer Teorema d'en Fermat . Vaja que en Larry Freeman ens fa denteta des de Fremont, California amb això de x^n + y^n = z^n \, .
  3. En tercer posarem a Webyantra , una mirada prou diferent al mon tecnologic, amb segell hindu.
  4. El quart serà Rumours, una pàgina tot just estrenada per que publica Stephen Gitonga des de Nairobi.
  5. El cinquè i darrer bloc, De Suïssa estan, seny català a tocar el cel d'Europa.

Finalment i pels que sigueu neòfits, una traducció ràpida del missatge i el sentit d'aquesta jornada:


Què és el BlogDay?

BlogDay va ser creat amb la creença que els blocaires haurien de tenir un dia dedicat a conèixer a altres blocaires d'altres països i àrees d'interès. En aquest dia els blocaires recomanen altres blocs als seus visitants del bloc.

Amb aquest objectiu ben present, en aquest dia cada blocaire publicarà una recomanació de 5 nous blocs. D'aquesta manera, tots els lectors de blocs es trobaran guaitant arreu i descobrint nous blocs prèviament desconeguts.

Què passarà el BlogDay?

Hi haurà una llarga estona el 31 d'agost on els blocaires de tot el món publicaran recomanacions de 5 nous blocs, preferentment blocs diferents de la seva pròpia cultura, punt de vista i actitud. En aquest dia, els lectors de blocs es trobaran fent el descobriment de nous blocs desconeguts, de noves persones.

Instruccions per generar la entrada

Descobreix 5 nous blocs que et resultin d'interès.
Notifica els 5 blocaires que els estas recomenant dins del BlogDay 2009.
Escriu una descripció del Blog i fes-ne un hipervincle en els teus recomenats.
Publica la entrada del Blogday ( el dia 31 d'agost, es clar )
Afegeix-ne le 'tag' fent servir : http://technorati.com/tag/BlogDay2009
I finalment escriu un enllaç a la pàgina del BlogDay http://www.blogday.org


Avui, doncs, píndola especial:I un extra, ben estimat ...