30 de desembre, 2010

Sant Silvestre, el darrer dia

Tot aprofitant que avui  celebrem Sant Silvestre  resulta escaient rememorar les seues paraules  a Constantí :


¡oh príncipe!, humillaos en la ceniza y en las lágrimas, y durante ocho días deponed la corona imperial, y en el retiro de vuestro palacio confesad vuestros pecados, mandad que cesen los sacrificios de los ídolos, devolved la libertad a los cristianos que gimen en los calabozos y en las minas, repartid abundantes limosnas, y veréis cumplidos vuestros deseos.

Bon missatge per aquells qui vulguin donar un pas endavant i baixar  a lluitar en el circ de la política Colomenca.


Font: wikipedia   [ El Papa Sant Silvestre amb el signífer que porta el conopeum amb els colors groc i vermell ]

Avui fa quatre anys  CiU va treure a Santa Coloma de Gramenet el pitjor resultat de la seva història. De fet el segon regidor era a unes dotzenes de vots de perdre's i només 2.312 persones varen expressar la seva confiança en aquesta formació.

 • Municipals 2007    2.312
 • Municipals 2003    3.995
 • Municipals 1999    3.763
 • Municipals 1995    4.057
 • Municipals 1991    3.858
 • Municipals 1987    4.591
 • ... / ...

Resulta evident que hi havia un cap de llista. També una llista d'aspirants, un programa, un responsable local, un equip dirigent, uns càrrecs de confiança.

Resulta evident i lògic, creure que després d'un desastre  així  (  perdre el 42% dels teus votants )  les empreses, els partits, les organitzacions humanes, ...  fan reflexió, estudi, autocrítica.

I es clar, hi ha conseqüències. Habitualment és renoven els equips, les cares visibles i no tan visibles, els continguts, els formats, s'escolta al conjunt al que adreces el  teu missatge ..

"Inasequible al desaliento, martillo de herejes y faro de Occidente" la agrupació local  confirma al cap, confirma els assessors, expurga el segon de llistat i fa un joc de mans en l'equip directiu canviant el cap local 'formal'  i deixant l'anterior com 'tresorer'.  Com diu 'Il gatopardo' , que tot canvii perquè tot resti igual.

Per tal de mantenir la 'unitat interna' , per estalviar 'conflictes' hom calla i consent-eix.

A propòsit de Sant Silvestre:

"...  claro y conmovedor es el testimonio de los Padres del concilio de Arlés   ...  ...  "Ojalá, hermano dilectísimo, hubierais estado presente a este gran espectáculo, pues creemos que contra ellos (los donatistas ) se hubiera dado una sentencia más severa, y de ese modo, uniéndote tú mismo a nuestro juicio, nuestra asamblea hubiera exultado con mayor alegria.
"


Ara però hi ha un cicle diferent.

A Catalunya hi ha un tsunami de 'seny i rauxa' que ha glaçat el somriure d'aquells qui juraven impossible veure cinc ( 5 ) regidors de CiU  a l'Ajuntament de Santa Coloma.

Els pro-passats resultats demostren que hi ha prop de 9.000 Colomencs disposats a fer confiança a qui ofereix serietat i responsabilitat.

Els 8.726 vots representen multiplicar per  3,77  aquella esquifida  marca del 2007  i si realitzem un calcul estricte amb aquests resultats  a CiU li toquen set ( 7 ) regidors . Fixeu-vos:

De fet fent ballar una mica els numeros, en cas que ERC i tambe PxC aconseguissin 1 regidor propi  el resultat amb molta probalitat  fora:
 • PSC-PSOE        10
 • CiU              6
 • PP               5
 • ICV-EUA          3
 • C,s              1
 • ERC              1
 • PxC              1

Com sempre hi ha la temptació de desqualificar el que no ens agrada  i podem escarnir els numeros. Malgrat tot, els resultats son tossuts i si mirem la evolucio pel que fa a les catalanes:

Vaja que el sostre de CiU encara es a tocar els 13.000 vots ( 12.916 ).


Un apunt encara per significar Sant Silvestre :

...  nota disciplinar en el trato con los pecadores ...

'En primer lugar—dice—se les ha de llamar paternalmente y se les ha de esperar siete dias, sin que se les prohiba nada de las cosas de la Iglesia. A este compás de espera se le deben añadir otros siete días, vedándoseles ya todo acceso a los divinos oficios. Siguen otros dos días, en los cuales, si no se arrepintieran, se les separa de la paz y comunión de la santa Iglesia. Otros dos días más, y, por fin, añadiendo todavía uno, y viendo que ya su caso es desesperado, se le debe condenar con el anatema".Vist  amb perspectiva hi ha  encara,  oportunitat real si les coses es treballen correctament.

Sense moure un dit, sense importar qui es presenta ni amb que, pareixen molt probables tres regidors ( 3 ) per pura inèrcia electoral. Malgrat créixer, si el 2011 aquest es el resultat ... el desastre resultara equivalent al patit el 2007.

El llindar mínim es diu 5 regidors i en el  full de ruta hi ha fites inexcusables:
 • Aixi cal fer net  i cauteritzar responsabilitats  en el desastre que en son variades i arriben molt mes enllà d'un simple canvi de cap de llista.
 • Cal reconèixer en privat però també en public els errors comesos i  el tracte injust  donat a aquells qui han estat apartats.
 • Cal escoltar a tots i a tothom, sumant  i sumant.
 • Per representar a la ciutat cal incorporar-ne la seva realitat complexe, amb multitud d'orígens, cultures i llengües, problemes i perspectives.
 • Cal bastir un somni en comú
 • Cal ...
Fora molt trist que la pròpia inutilitat i incompetència, malbaratessin   la possibilitat real de  consolidar una alternativa solida al socialisme obsolet.

No voldria acabar sense afegir unes línies addicionals  respecte al Sant que tanca any  :


El papa San Dámaso, cuando termina de dar sus noticias sobre San Silvestre, acaba con esta sencilla frase: Qui catholicus et confessor quievit.

Católico, porque supo mantener la luz de su fe en un tiempo de fuertes herejías. Ecuménico, porque lleva su acción de Arlés a Nicea, de Cartago a Viena del Delfinado. Y, a la vez, confesor, es decir, santo, tomando la palabra en el sentido que se le daba entonces.
San Silvestre muere el 31 de diciembre del año 337.

Fue sepultado en el cementerio de Priscila, en la vía Salaria, en una basílica donde estaba enterrado el papa San Marcelo, y que desde entonces se llamó de San Silvestre.
Publica un comentari a l'entrada