06 de novembre, 2011

De Torí estant : Viva Cuba Libre

Faig temps a l'aeroport de ToríSandro Pertini )  tot esperant el vol que em portarà a Roma ( Leonardo da Vinci - Fiumicino ) . A les mans una crònica d'un temps pasat  "La setta degli angeli"  escrita en sicilià ; al cap quatre pensaments sobre la meva dissortada ciutat.

Palerm  fou catalana (  diu la wikipèdia siciliana : "vìnniru appoi l'Aragunisi di lu 1282 nzinu a lu 1500 e doppu li Spagnoli. " ) i  Palerm fou  terra pagesívola com Santa Coloma de Gramenet.   La vinya i la maduixa deixaren lloc al somni  Bartomeu, d'un  "Queens mediterrani",  a  tocar la metrópoli de Barcelona.

Avui,  la meva ciutat és a  mig camí de la Palerm ferèstec i del Port au Prince  de la misèria eterna.Font: WikimèdiaDe Torí estant, això nostre s'em fa petit  i distant.Així tot el foc d'encenalls dels estudis  a Torribera empal.lideix  si penso en la Università degli Studi di Torino. Sis-cents cinc [ 605 ] anys d'història   hi un reguitzell d'il.lustres personatges davant d'unaltre 'soufflè'  dels nostres gestors públics..

Aprofito per fer un tomb per les noticies del món, també les de casa,  i tot  si fa no fa, com sempre: Picabaralles estèrils, polítics mediocres, impostos dilapidats ( squandered),  ciutadans que cerquen esperança i futur ...

Al carrer plou, també a Torí.

En canvi a dins de les institucions, també a l'Ajuntament de la meva ciutat,  tot és eixut, sec d'idees, erm d'il.lusions,  desconhortat en el pensament, escadusser en el raonament.

Darrera els forjats de la porta, res no altera l'aurea mediocritas',  i s'escampa l'antitesi del concepte  'Grameimpuls' : Gramefrustració ( segons el DIEC : f. [PS] Estat de qui resta privat d’una satisfacció que creu que li correspon. )Font WikimèdiaQue ens costa tota aquesta parafernàlia i que ens dona a canvi ?  No és poden fer més rendibles els nostres impostos ?  Perque no d'han desmuntat Urbanisme ? Perque es llencen els nostres cèntims ?

A Port-au-Prince els gossos primel.los són incapaços de treure's les puces del damunt.  A la meua ciuat, tot pensant en la nostra casta  governant, em retona al cap aquella canço revolucionària que ensenyava anys enrera un professor de La Bastida:

"Mi padre fué hacendado, yo tomé el fúsil y fuí revolucionario, mi hijo abrió una tienda y mi nieto quiere ser funionario ... "

Ara que ja vaig per embarcar camí de Roma, deixeu-me parafrasejar  Quint Horaci Flac (Quintus Horatius Flaccus) conegut simplement com Horaci, qui a prósit del meu destí  digué:

"Possis nihil Urbe Santa Coloma de Gramenet visere maius"  ( Che tu non possa vedere nulla più grande della città di Santa Coloma de Gramenet )

Phoebe silvarumque potens Diana,
lucidum caeli decus, o colendi
semper et culti, date quae precamur
     tempore sacro,
quo Sibyllini monuere versus
virgines lectas puerosque castos
dis, quibus septem placuere colles,
     dicere carmen.
alme Sol, curru nitido diem qui
promis et celas aliusque et idem
nasceris, possis nihil urbe Roma
     visere maius.